Sari la conținut

Secretul academicianului Leon Dănăilă, la 89 de ani. Cele mai bune diete alimentare pentru sănătatea creierului și persoanele în vârstă

Dr. Leon Dănăilă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Leon Dănăilă, sfaturi pentru un creier sănătos

Secretul academicianului Leon Dănăilă, la 89 de ani. Cele mai bune diete alimentare pentru sănătatea creierului și persoanele în vârstă

Medicul chirurg, Leon Dănăilă figurează printre cele 500 de genii ale secolului 21. A făcut peste 40 de mii de operatii pe creier, a publicat peste 50 de carti dar cel mai important a fost cel care a introdus, în România, microscopul operator si care a facut operatii pe creier cu laser.

În evaluarea stării de sănătate a unui individ, atrage atenția profesorul Dănăilă, nu trebuie să fie trecute cu vederea rezistența genetică,mediul în care trăiește respectiva persoană sau vârsta.

„Imunitatea scade odată cu vârsta. Dar dacă individul respectiv face o activitate fizică în fiecare zi, ține cont de un regim alimentar, pentru că alimentația contează foarte mult pentru starea de sănătate a adultului vârstnic, împiedică dezvoltarea bolilor neurodegenerative ale creierului, adică starea cognitivă, memoria, activitatea motorie”, a explicat celebrul medic neurochirurg, la  Trinitas TV.

Cele mai bune diete alimentare pentru sănătatea creierului și persoanele în vârstă

O somitate mondială în domeniul neurochirurgiei, academicianul Leon Dănăilă recomandă câteva regimuri alimentare, mai ales pentru sănătatea creierului și persoanele în vârstă. Printre cele mai benefice diete sunt cea mediteraneană, compus din multe legume, fructe, fructe de mare, ulei de măsline.

„Uleiul de măsline nu mărește colesterolul. Grăsimile saturate, adică grăsimile care, explicat pe scurt, se solidifică și sunt foarte nocive pentru organism. Slănina, untura, untul sunt nocive pentru organism. Iar odată ce înaintează în vârstă, oamenii nu trebuie să consume aceste grăsimi saturate.

Grăsimile nesaturate, grăsimi mononesaturate, de tipul Omega-3, sau polinesaturate, trebuie consumate”, a spus Leon Dănăilă.

Benefic este și regimul Portfolio, descris de niște canadieni, care este bazat, în principal, tot pe fructe, pe legume, pe nuci, semințe, pâine integrală, cereale integrale. Mai există și un regim pentru tensiune arterială, dezvoltat tot de canadieni.

„Mai este un regim foarte bun, regimul Okinawa, din regiunea recunoscută cu cei mai mulți vârstnici, care depășesc vârsta de 90 de ani, ajung până la 100 de ani. Am citit chiar anul trecut într-o revistă că un profesor era ținut în facultate la 103 ani. Încă preda datorită faptului că a avut un regim de viață foarte ponderat, bazat pe fructe, pe legume, fructe de mare, pe ulei de măsline, pe cartoful dulce, specific regiunilor respective.

Acest tip de regim îi ajută pe indivizii respectivi să ducă o îmbătrânire sănătoasă, dar să-și prelungească și viața. Speranța de viață a acestora este cea mai ridicată. Este permis și să bei o cantitate mică de vin, ei au și o țuică a lor.

Carnea albă este preferată, în cantități mici. Carnea de porc, dar fără grăsime, este, la fel, indicată. Carnea de porc este bună pentru că, partea slabă, conține cea mai mare cantitate de proteină. Dar grăsimea și untura de porc fac parte din grăsimile saturate și nu sunt bune pentru a fi consumate. Fac ateroscleroză, se depun pe vasele sangvine și individul respectiv are o speranță de viață foarte scăzută”, a explicat profesorul Leon Dănăilă.

Secretul academicianului Leon Dănăilă, la 89 de ani: „Nu am restricții la alimentație. Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate”

Academicianul Leon Dănăilă are un program pe care îl respectă cu sfințenie de o viață. Încă de prin anul 1961 el se culcă la ora 8-9 seara și se trezește la ora 3 dimineața. Până să meargă la spital el citește, obicei care nu lipsește din rutina zilnică.

„Eu mă scol dimineața pe la 3, cam în fiecare zi, citesc dimineața când am creierul foarte limpedde. La alimentație nu am restricții, nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare dar până la un anumit punct.

Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime, dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult pentru că nu se mai produce mielinizarea și apar disfuncții cerebrale.
Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele sunt foarte bune, legumele.

Carnea se spune că dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade cu cantitatea de carne pe care individul o consumă.

Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate. Nu există nici ceva anume care dacă mănânci te faci deștept sau te prostește”, declara Leon Dănăilă, în urmă cu ceva timp.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel