Sari la conținut

Secretul din alimentaţia persoanelor cu diabet. Cele mai bune alimente care reduc nivelul de zahăr din sânge

alimente pentru diabetici
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Diabetul este o boală metabolică ce se carecterizează prin glicemie crescută în mod constant. Acest lucru afectează sistemul endocrin din cauza nivelului mare de zahăr în sânge provocat de producţia insuficientă de insulină, un hormon secretat de pancreas.

Cea mai comună formă de diabet este cea de tip II, non-dependent de insulină, iar simptomele apar atunci când există o deficienţă crescută de insulină. În primele faze ale bolii, acest hormon este produs în cantităţi normale, dar cu timpul nu mai ajunge în sânge.

Diabetul de tip 2 necesită un control strict al alimentației, iar anumite alimente pot reduce nivelul de zahăr din sânge.

Medicul Klaus Kaufmann menționează că tot mai multe cercetări se concentrează asupra sănătății microbiomului intenstinal, asupra alimentelor care ajută la îmbunătățirea funcției intestinale, reducând nivelul de zahăr din sânge.

„Recent, există un număr tot mai mare de cercetări care se concentrează asupra sănătății microbiomului intestinal. Alimentele fermentate ajută la îmbunătățirea funcției intestinale, reducând în același timp nivelul de zahăr din sânge”, explică Dr. Klaus Kaufmann.

Secretul din alimentaţie: timp mai lung de digerare a carbohidraților

Totodată, el explică despre studiile publicate deja, adăugând că unul dintre acestea a constatat că ceaiul kombuchea a fost asociat cu un timp mai lung de digerare a carbohidraților, reducând asfel nivelul de zahăr din sânge.

Un studiu publicat în revista Diabetes Care a constatat că schimbările în microbiomul intestinal ajută la reducerea riscului de obezitate și de diabet de tip 2. Un alt studiu pe model animal a constatat că kombucha a fost asociată cu un timp mai lung de digerare a carbohidraților, ceea ce reduce nivelul de zahăr din sânge”, adaugă expertul.

Potrivit medicului, varza și alte legume fermentate ajută la scăderea glicemiei prin îmbunătățirea funcției pancreatice, scrie Exquis.ro. Totodată, el a împărtășit un studiu publicat în revista Nutrition Research care a arătat că produsele din soia fermentată cresc secreția de insulină și reduc rezistența la insulină în diabet.

Cercetătorii notează că beneficiile lor se pot datora schimbărilor care au loc în structura anumitor molecule de flavonoide din soia. De asemenea, alte opțiuni de alimente fermentate includ produse lactate, tempeh, pastă miso și kimchi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel