Sari la conținut

Semnale de alarmă pentru uterul fibromatos. Cât de periculos este fibromul uterin, des întâlnit la femei?

endometrioză
Sursă foto: pixabay
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

De cele mai multe ori, uterul fibromatos și fibroamele pot să nu manifeste simptome evidente și nu necesită un  tratament specific. Potrivit statisticilor, 80% dintre femei au fibroame uterine, care pote să apară la orice vârstă în perioada menstrual activă, dar incidența maximă este în premenopauză.

Pentru a obține un diagnostic precis, este esențial să efectuezi o consultație ginecologică de rutină, însoțită de un examen fizic detaliat și de o serie de teste paraclinice, inclusiv ecografia transvaginală, care va determina numărul de fibroame, locația lor și gradul de vascularizație.

Fibroamele uterine sunt formaţiuni benigne care apar în interiorul sau pe pereţii uterului. Acestea sunt alcătuite din celule de muşchi netezi şi ţesut conjunctiv. O femeie poate avea unul sau mai multe fibroame, care sunt de regulă de mărimea unui sâmbure de măr.

Dacă nu experimentezi simptome care să interfereze cu calitatea vieții tale, este posibil să nu fie necesară nicio intervenție pentru uterul fibromatos.

Sursă foto: Pixabay

Totuşi, în unele cazuri, uterul fibromatos poate conduce la complicații, atât în afara unei sarcini (cum ar fi anemia, infertilitatea, blocajul urinar, blocajul intestinal și durerea pelvină cronică), cât și în timpul unei sarcini (avort spontan, travaliul prematur sau poziția anormală a fătului).

Uterul fibromatos poate fi abordat în două moduri, în funcție de indicațiile medicale. Tratamentul medicamentos stabilit de medicul ginecolog are rolul doar de a atenua simptomele, potrivit bzi.ro.

În schimb, intervenția chirurgicală este rezervată pacientelor cu simptome supărătoare şi care sunt expuse riscului de complicaţii. Operaţia presupune fie excizia întregului uter prin histerectomie, fie doar îndepărtarea fibroamelor prin miomectomie.

Cele mai frecvente simptome

  • Sângerările intermenstruale
  • Menstruații abundente
  • Dismenoree
  • Distensie abdominală
  • Durere în timpul actului sexual
  • Infertilitate
  • Urinare frecventă
  • Dureri de spate
  • Tulburări de tranzit intestinal

Factori de risc

  •  Greutatea în exces – persoanele cu index de masă corporală crescut (supraponderale sau cu obezitate) au risc mai mare să dezvolte fibroame uterine datorită producției excesive de hormoni estrogeni (la nivelul țesutului adipos se realizează conversia androgenilor la estrogeni);
  • Predispoziția familială – riscul de a dezvolta fibrom uterin este mai mare dacă în cadrul familiei există și alte persoane diagnosticate cu fibroame uterine (mamă, soră, bunică), potrivit fibromul-uterin.ro;
  • Sindromul ovarelor micropolichistice – este cea mai frecventă tulburare endocrină a femeii tinere caracterizată prin anovultație cronică cu hiperestrogenism secundar; se asociază mai frecvent cu obezitate, acnee, infertilitate, adenocarcinom endometrial;
  • Menarha precoce– apariția primei menstruatii la o vârstă foarte fragedă crește perioada de expunere la estrogeni și astfel crește și riscul de apariție a fibroamelor uterine;
  • Menopauza tardivă – instalarea menopauzei după 55 ani presupune o expunere prelungită la estrogeni cu risc mai mare de apariție a fibroamelor dar și a cancerului uterin;
  • Prezența mai multor nașteri în antecedente sau administrarea de contraceptive orale se pare că scade riscul de apariție a fibroamelor uterine.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel