joi, mai 26, 2022

Simptome pancreas bolnav. Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice (nu dau simptome) in stadiile de inceput, dar ulterior pot aparea anumite semne de alarmă.

Printre acestea, medicul gastroenterolog și hepatolog Alecse Valerian Dițoiu, menționează:

  • Durere transversala deasupra ombilicului; in majoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica.
  • Diaree persistenta in timp
  • Scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate-
  • Icter –apare in bolile capului de pancreas care astupa canalul de evacuare a fierii (coledoc)
  • Scaun albicios, decolorat,daca este astupat canalul de evacuare a fierii
  • Urina colorata spre portocaliu in caz de icter
  • Marirea veziculei biliare (colecist marit),poate sa apara daca este astupat canalul coledoc (hidrops vezicular)
  • Greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare
  • Depresie
  • Uneori febra

Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu pancreasul?

”In primul rand simptomele bolilor pancreasului nu sunt specifice, ele pot sa apara si in alte boli. In al doilea rand, nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței: care sunt cele 4 grupuri cu risc...

In principiu, majoritatea bolilor apar cu mult timp inainte sa apara un simptom. Dupa aparitia primelor simptome, acestea se pot agrava, o perioada, apoi pot sa se amelioreze, dar riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi sa evolueze mai mult sau mai putin rapid, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Din experienta mea,in cazul suspiciunii de boala de pancreas, cred ca cel mai bine pentru linistea dvs este sa faceti o evaluare medicala care sa arata daca aveti sau nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu.”” atrage atenția dr. Dițoiu. 

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private