Sari la conținut

Semne de alarmă că poți face cancer hepatic! Expert: Este îngrijorător

cancer
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
metastaze

Ficatul este cel mai mare organ intern din corp, jucând un rol vital în digestia alimentelor. De regulă, cancerul la ficat apare ca o metastază a cancerului unei alte părți a corpului.

Factorii de risc sunt determinați de vârstă, sex, infecția cronică cu virusul hepatitei B sau C, ciroza hepatică, consumul excesiv de alcool, fumatul, Steroizii anabolizanți, aflatoxinele și expunerea la diverse substanțe chimice – precum tigăi, machiaje sau în detergentul de vase!

Denumite „substanțe chimice pentru totdeauna” pentru că nu se descompun în mod natural, acest grup de substanțe chimice sunt larg răspândite și se acumulează în organismul uman și în mediu foarte repede.

Ele se găsesc în produse folosite zilnic și in industrie, mai exact, tigăile antiaderente, recipientele pentru mâncare, machiajele, covoarele sau textilele.

Studiul, publicat în JHEP Reports, spune că substanțele chimice sunt legate de carcinomul hepatocelular non-viral – cel mai frecvent tip de cancer hepatic.

Potrivit oamenilor de știință, persoanele cele mai expuse la substanța chimică au de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancerul la ficat.

Substanțele chimice, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și industriale, au fost detectate pentru prima dată în anii 1970 în sângele persoanelor expuse la aceste substanțe chimice la locul de muncă.

În anii 1990, acestea au fost găsite în sângele populației generale, ceea ce a dus la o conștientizare tot mai mare a potențialelor riscuri pentru sănătate.


Cercetătorii cred că PFAS duce la cancerul la ficat prin perturbarea metabolismului, astfel încât se ajunge la acumularea grăsimii, o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică, care ar putea crește „dramatic” cazurilor de NAFLD.

Persoanele cu NAFLD, risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat

„A existat o creștere dramatică și inexplicabilă a NAFLD (boala hepatică grasă non-alcoolică) pe tot globul în ultimii ani, ceea ce este îngrijorător deoarece persoanele cu NAFLD au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat”, au precizat explică cercetătorii.

„Se preconizează că NAFLD va afecta 30% dintre adulții din SUA până în 2030”, au mai susținut aceștia, potrivit DailyRecord.co.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel