Sari la conținut

Semnele de pe unghii care indică diverse afecțiuni. Ce boli poți face în funcție de aspectul unghiilor

unghii
sursa foto arhiva doctorul zilei
Ce spun unghiile despre sanatatea organismului

Exustă semne pe unghii ce pot oferi indicii importante despre starea noastră de sănătate. Când observăm modificări ale aspectului sau culorii unghiilor, ar trebui să fim atenți la semnalele pe care le transmit.

Este important să fim atenți la aceste semne și să consultăm un medic dacă observăm modificări persistente ale unghiilor. Sănătatea noastră este reflectată în fiecare detaliu, inclusiv în aspectul unghiilor noastre!

Iată câteva semne de pe unghii care pot indica diverse probleme de sănătate:

unghii ingalbenite
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unghiile îngălbenite

 • Înaintarea în vârstă poate duce la îngălbenirea unghiilor, dar dacă acest lucru nu este cazul, ar putea indica un deficit de vitamine și minerale sau o infecție fungică.
 • Persoanele diabetice prezintă un risc mai crescut de a dezvolta micoze, iar unghiile lor pot avea o nuanță gălbuie.
 • Sinuzita, infecțiile pulmonare, fumatul sau folosirea lacurilor de unghii pot contribui, de asemenea, la îngălbenirea unghiilor.

Unghiile albăstrui

 • Dacă unghiile tale au o nuanță albăstruie, acest lucru poate indica faptul că organismul nu primește suficient oxigen.
 • Problemele la nivelul plămânilor sau afecțiuni cardiace pot fi cauzele acestei discolorări.
unghii exfoliate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Unghiile fragile și crăpate

 • Unghiile fragile, crăpate și uscate pot fi cauzate de folosirea excesivă a produselor de înlăturare a ojei sau a detergenților de vase.
 • Totuși, aceste simptome pot indica și afecțiuni precum osteoartrita, hipotiroidismul sau probleme la nivelul aparatului cardiovascular.
 • Tratamente locale, cum ar fi aplicarea acidului hialuronic sau a untului de karite, pot ajuta în această situație.

Pete albe pe unghii

 • Petele albe nu sunt legate de lipsa de calciu, așa cum se crede adesea. Ele indică, de fapt, un traumatism care a afectat unghia și vor dispărea pe măsură ce unghia crește.

Unghii separate de carne

 • Dacă observi că unghiile tale se desfac și se pot separa de carne, ar putea fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Cauzele posibile includ psoriazis, infecții fungice sau alte probleme dermatologice.

Unghii în formă de lingură

 • Dacă unghiile tale sunt moi și se curbează spre exterior, ar putea fi un semn al anemiei sau altor afecțiuni cardiace și pulmonare.
Unghiile clubbing
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bombarea unghiilor

 • Dacă varfurile degetelor tale se măresc și unghiile se curbează sferic în jurul lor, ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate, cum ar fi hipotiroidismul sau afecțiunile aparatului cardiovascular.

Unghii opace

 • Dacă unghiile tale au o culoare opacă, poate fi un semn al unor afecțiuni sau dezechilibre alimentare. Problemele tiroidiene, diabetul sau cancerul de plămâni pot afecta aspectul unghiilor.

Este important să acorzi atenție modificărilor de pe unghii și să consulți un specialist dacă observi oricare dintre aceste semne. O evaluare medicală poate ajuta la identificarea cauzei și la stabilirea unui tratament adecvat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel