Sari la conținut

Semnele principale ale cancerului de ficat. Medic: Este complicat. Nu prezintă simptome…

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Semnele principale ale cancerului de ficat. Ficatul este unul dintre cele mai laborioase organe din corpul dumneavoastră și are multe funcții de susținere a vieții. Experții în sănătate spun că toată lumea ar trebui să aibă grijă de sănătatea ficatului, mai ales că în ultimele decenii cazurile de cancer hepatic au fost în creștere în SUA.

Semnele principale ale cancerului de ficat. Medic: Este complicat. Nu prezintă simptome…

„Ficatul este unul dintre organele la care oamenii nu se gândesc atât de mult sau despre care nu vorbesc prea mult, dar este un organ foarte important”, spune Dr. Anjana Pillai, MD, profesor asociat de medicină și director medical al Programului de Tumori Hepatice de la Universitatea de Medicină din Chicago.

Cancerul hepatic apare atunci când celulele anormale cresc atât de repede încât înlocuiesc celulele normale. Acesta produce bilă, o substanță care ajută la digerarea grăsimilor, procesează ceea ce mâncați și beți în nutrienți pentru energie.

Semnele principale ale cancerului de ficat. Medic: există mai multe lucruri pe care ar trebui să le știți

Ceea ce este complicat este că, de obicei, cancerul de ficat (și alte boli hepatice) nu prezintă simptome în stadiile incipiente, spune Pillai. Dar, există mai multe lucruri pe care ar trebui să le știți despre această afecțiune, inclusiv cine este la risc, când trebuie să vă supuneți unui screening și cum se tratează.

Cine este cel mai expus riscului de cancer de ficat?

Persoanele care prezintă cel mai mare risc pentru cancerul de ficat au alte boli hepatice, cum ar fi ciroza, hepatita cronică B, hepatita cronică C și boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit American Liver Foundation. Riscul crește, de asemenea, pentru persoanele cu antecedente familiale de cancer.

Bolile hepatice sunt adesea legate de alcoolism, ceea ce stigmatizează afecțiunile, a declarat Dr. Tamar Taddei, MD, copreședinte al consiliului național consultativ medical al Fundației Americane pentru Ficat și profesor asociat de medicină la Școala de Medicină din Yale.

Milioane de americani suferă de boli de ficat și alcoolul este toxic pentru ficat, iar abuzul de alcool pe termen lung poate crește riscul de ciroză.

Deși alcoolul este toxic pentru ficat, iar abuzul de alcool pe termen lung poate crește riscul de ciroză, potrivit Cleveland Clinic. Hepatita virală și afecțiuni precum obezitatea și diabetul cresc, de asemenea, riscul de ciroză.

„Boala ficatului gras apare atunci când celulele hepatice stochează prea multă grăsime.
Pacienții au tendința de a avea exces de grăsime în jurul abdomenului și pot avea, de asemenea, afecțiuni precum diabetul, obezitatea și tensiunea arterială și colesterolul ridicate”, spune Dr. Pillai.

Hepatita este cauzată de viruși care duc la inflamarea ficatului. Este tratabilă și există un vaccin disponibil pentru a o preveni. Hepatita C poate fi tratată, dar poate duce totuși la cancer de ficat.

„Persoanele care au primit tratament pentru hepatita C, care au fibroză avansată sau ciroză rămân la un risc ridicat de cancer la ficat”, spune Taddei. „Virusul și-a exercitat deja daunele asupra ficatului sub formă de cicatrizare și ei trebuie să fie în continuare într-un program de supraveghere pentru cancerul hepatic”.

Care sunt semnele cancerului de ficat?
Simptomele nu apar, de obicei, în stadiile incipiente ale cancerului de ficat, a spus Pillai: „Ele se prezintă în cazul unei boli mai avansate.”

Aceste simptome includ:

  • O umflătură sub cutia toracică
  • Durere în partea dreaptă a abdomenului sau în apropierea umărului drept
  • Icter, sau îngălbenirea ochilor sau a pielii
  • Pierdere în greutate neintenționată sau pierderea poftei de mâncare
  • Greață sau vărsături de sânge
  • Oboseală
  • Urină de culoare închisă
  • Balonare din cauza lichidului din abdomen

„Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, trebuie să mergeți imediat la medic”, spune Pillai. S-ar putea să nu însemne neapărat că aveți cancer la ficat, dar este o idee bună să vă supuneți unui control.

Riscul de cancer 

Cancerul de ficat poate fi prevenit în unele cazuri dacă reușești să reduci factorii de risc, potrivit Societății Americane de Cancer.

Menținerea unei greutăți sănătoase este o modalitate de a reduce riscul. Pillai spune că a mânca o dietă echilibrată, cu alimente procesate și exces de grăsimi limitate. De asemenea, faceți multă mișcare.

Limitarea consumului de alcool și a fumatului ajută, de asemenea. Alcoolismul este o boală, a spus Taddei, iar cazurile de consum excesiv de alcool s-au înrăutățit în timpul pandemiei.

„Alcoolul trebuie să fie abordat frontal, frontal și complet destigmatizat”, a spus ea. „La fel cum vorbim despre starea de bine în jurul atenției cu privire la alimentație și atenției cu privire la exercițiile fizice, trebuie să vorbim despre atenția cu privire la alcool”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel