miercuri, iunie 16, 2021

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

După marea sărbătoare a Nașterii Maicii

Domnului, pe 9 septembrie creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Ana, protectoarea maternității și a copiilor.

Numele Ana este evreiasca (Hannah), se înrudeşte cu masculinul Anania (Hananyah)  şi are semnificaţia „Iahve a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani.

Cultul Sfintei Ana există în Răsărit în secolul VI şi s-a răspândit în Occident în secolul X, iar cel al Sf. Ioachim este de dată mai recentă, darează din secolul XVI.

Sfinţii

Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos.

Monarhii de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos, povestesc istorisiri nenumărate despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinţi, atunci când cu evlavie şi credinţă i-au cerut prin rugăciune ajutorul.

Sfânta Ana este sărbătorită în calendarele ortodox și greco-catolic la 9 septembrie, iar în calendarul romano-catolic pe 26 iulie.

Toată

viața, Sfânta Ana a făcut rugăciuni, a ținut post și a ales să ajute oamenii aflați la nevoie, deoarece și-a dorit să împlinească cuvântul Domnului. Aceasta a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor, iar credincioșii o chemau atunci când femeile nu puteau da naștere copiilor sau când erau puși în fața unui necaz.

Ce nu ai voie să faci în ziua de Sfânta Ana

În ziua de Sfânta Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane, mai târziu se întorc împotriva ta. Nu ai voie să muncești munci grele în această zi. Dacă

o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață. Nu este bine să dai bani cu împrumut.

În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă. Nu ai voie să te culci devreme, căci se spune că oamenii puturoși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.

Ultimele stiri

Parteneri