joi, februarie 2, 2023

Sfântul Apostol Andrei | De ce este considerat ocrotitorul spiritual al românilor. Cum a ajuns Sfântul Andrei în Dobrogea și câte se leagă de numele său.

Ziua de 30 noiembrie are o însemnătate deosebită pentru creștini, fiind o sărbătoare foarte importantă. De altfel, în România sunt aproape un milion de români ce poartă numele sfântului Andrei.

Potrivit Radio România Actualități, Apostolul Andrei este considerat ocrotitorul spiritual al românilor, întrucât există indicii că el a fost singurul dintre cei doisprezece apostoli care a ajuns pe pământ românesc.

Te-ar mai interesa: Toți cei care consumă ceai de plante regulat trebu...

Zi de sărbătoare națională

Biserica Ortodoxă Română l-a declarat pe Apostolul Andrei ca ocrotitor al României iar ziua sa de pomenire ca sărbătoare bisericească națională.

Vecinătatea cu Ziua Națională a României, de la 1 decembrie, face ca cele două sărbători, una religioasă, iar alta națională, să ofere românilor prilejul de a sărbători deodată două momente importante pentru istoria lor: nașterea ca popor creștin, cât și nașterea ca stat unitar și independent.

Informații istorice timpurii spun că Apostolul Andrei a propovăduit creștinismul la sciți, locuitori ai teritoriilor din nordul Mării Negre.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu, mesaj pentru ministrul Sănătății: „V...

El a ajuns acolo prin răsărit, pe teritoriul Georgiei de astăzi, dar s-a întors în Grecia nu pe același drum, ci prin teritoriile dintre Dunăre și Marea Neagră, adică, Dobrogea de astăzi.

Sfântul Andrei ar fi rămas în Dobrogea 20 de ani

Presupunerile cercetătorilor istorici conduc la ideea că Apostolul Andrei a rămas pe teritoriul acesta aproximativ 20 de ani.

Există în Dobrogea locuri și creații folclorice care arată legătura cu apostolul. Pârâiașul Sfântului Andrei, colindul lui Andrei, izvorul lui Andrei.

Te-ar mai interesa: Care sunt efectele cortizolului asupra organismulu...

Cel mai cunoscut loc este însă Peștera Sfântului Andrei, în sudul județului Constanța, unde se crede că apostolul a locuit cât și-a făcut misiunea în aceste teritorii.

Apostolul Andrei a lăsat la plecarea sa preoți hirotoniți care au aruncat sămânța creștină la sciții și dacii din zonă.

Pe aceste detalii istorice se întemeiază credința că creștinismul românesc are origini apostolice, mai notează Radio România Actualități. 

Te-ar mai interesa: S-a aflat secretul siluetei perfecte. Alimentul mi...

Andrei era pescar, frate cu Petru şi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Conform Evangheliei, atunci când l-a întâlnit pe Mesia, a răspuns fără șovăire chemării de a fi propovăduitor al mesajului creștin.

După Înălțarea lui Iisus la cer și Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au tras la sorți teritoriile pentru misiune. Sfântului Andrei i-a căzut pontul, adică teritoriile din jurul Mării Negre. Și așa a ajuns aici, pe meleagurile dobrogene.

Te-ar mai interesa: Greșeli pe care le faci când iei medicamente. Vă p...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private