miercuri, decembrie 1, 2021

Sfântul Ilie a fost trecut de către Biserica Ortodoxă în rândul sfinților, după ce în decursul vieții sale a săvârșit adevărate minuni. Oamenii i-au atribut sfântului atributele zeilor fulgerelor si a

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

tunetelor.

Superstiții și tradiții în zi de sărbătoare

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Proroc Ilie in fiecare an pe 20 iulie. Ilie, cunoscut ca fiind un proroc evreu. Sfantul Ilie este considerat de catre credinciosi ca fiind facator de minuni si aducator de ploi in vremuri grele, de seceta.

La fel ca în cazul acelor zei, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor, când trimite fulgerele catre cei pacatosi si catre diavoli, scrie calendarulortodox.ro.

In traditia populara, in momentul in care se intampla fenomene meteorologice spectaculoase se spune ca, de fapt,

Te-ar mai interesa: „În două zile v-au și anihilat, domnule ministru?”...

Ilie traverseaza cerul in caruta lui de foc pentru a ne ocroti. Datorita faptului ca este unul dintre profetii evrei, Biserica Ortodoxa il cunoaste sub numele de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.

La trăsura sunt înhămați doi sau patru cai albi, înaripati. Pe cer, Sfântul Ilie aleargă printre nori, unde tună, fulgeră și trăsnește.

Pentru a se asigura ca niciun spirit rau nu ii scapa, Ilie trasneste in toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde. Conform legendei, pentru a se asigura ca Ilie nu distruge lumea, Dumnezeu il lasa ciung de mana dreapta, l-a asurzit sau i-a scos un ochi.

Te-ar mai interesa: Creierul și coloana vertebrală, extrem de afectate...

In ciuda tuturor acestor lucruri, Ilie continua sa alunge dracii si sa ii omoare cu lovituri de bici de foc pe care il tine in mana stanga.

Conform traditiei, in timpul furtunii, ferestrele si usile caselor trebuie inchise, pentru ca niciun spirit rau sa nu poata intra inauntru iar asa sa nu fie trasnita. Pe timpul furtunii oamenii trebuie sa stea la luminisuri, deoarece este mai bine sa te ploua. La adaposturi toate spiritele rele trag.

O datina stramoseasca spune ca in timpul furtunii este bine sa iti faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie cand i-a inmanat biciul ca sa loveasca

Te-ar mai interesa: Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle...

in toate, insa nu si in cruce!

O alta datina spune ca in ajunul zilei de Sfantul Ilie fetele sa mearga noaptea in locurile unde canepa este semanata, sa se dezbrace si sa se tavaleasca goale prin canepa. Mai apoi, acestea trebuie sa se imbrace repede si sa mearga acasa sa doarma. Iar daca in timpul noptii fetele vor visa canepa verde, la maritis acestea vor lua flacai de barbati. Iar daca vor visa canepa uscata, fetele se vor marita cu oameni batrani.

Se mai obisnuia ca la revarsatul zorilor oamenii sa culeaga ierburi de leac pe care apoi le duceau acasa si le puneau la uscat la umbra.

Te-ar mai interesa: Atenție, 8 semne de care trebuie să ții seama! Cu ...

Tot de sarbatoarea Sfantului Ilie se obisnuieste ca femeile sa aduca la biserica busuioc si sa il puna la iconostas. In aceasta zi nu se consuma mere noi, deoarece marul este pomul Sfantului Ilie. Daca in ziua aceasta va tuna, toate alunele vor seca iar restul fructelor vor face viermi, spun tradițiile din moși strămoși, conform calendarulortodox.ro.

De ziua lui Ilie, jertfelnicul bisericii este incarcat cu nenumarate bucate, toate pentru sufletul mortilor. In mediul rural, in unele sate, femeile obisnuiesc sa duca la biserica lapte si vin, iar in timpul zilei se savarsesc praznice pentru cei trecuti in nefiinta. Merele se duc in primul rand la biserica deoarece oamenii cred ca doar asa acestea vor deveni de aur pe lumea cealalta.

Unele femei impart porumb fiert sau farfurii pline cu mancare, impodobite cu flori de vara. De asemenea, cu flori de vara si legate cu ata rosie sunt si canile pline cu apa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri