Sari la conținut

Sfântul Ioan Botezătorul: Când se sărbătorește și ce este interzis să facem în această zi de mare importanță pentru toți creștinism

Sfântul Ioan Botezătorul
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul: Când se sărbătorește și ce este interzis să facem în această zi de mare importanță pentru toți creștinism. Aveți mare grijă! NU faceți asta…

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Ioan, patronul spiritual al unui număr impresionant de români: peste două milioane.

Sărbătoarea este imediat după Epifanie sau Teofanie – Bobotează, sărbătoarea pentru Botezul Domnului, când se sfințesc apele și se deschid cerurile.

De altfel, Sfântul Ioan se sărbătorește cu tradiții și obiceiuri moștenite de români din generație în generație. Dar iată ce este bine să faci de sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Botezătorul, dar și ce semnifică această mare importantă sărbătoare pentru creștinism.

A anunțat venirea lui Iisus Hristos

În data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, numit ‘Înaintemergătorul Domnului’ pentru că a anunțat venirea lui Hristos, astfel că în această zi de sărbătoare nu lipsesc nici tradițiile și obiceiurile populare, Iordănitul femeilor sau obiceiul Vergelului fiind doar două dintre ele.

Una dintre cele mai esențiale tradiții este aceea de a stropi în dimineața Sfântului Ion cu agheasmă pentru a fi ferit tot anul de boli.

Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de ”Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Tradițiile spun că, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).

De asemenea, se zice că după Sf. Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai face simţită prezenţa. Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii și alte probleme.

Mare grijă! NU trebuie să faceți asta!

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Potrivit tradiției, cine nu se veseleşte în Ziua Sf. Ioan va fi trist tot anul. În unele zone există obiceiul „Iordănitului”.

Potrivit DCNews.ro, tinerii stropesc cu agheasmă luată în ziua de Boboteaza toţi oamenii care au participat la slujba de Sf. Ioan. „Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ziua de Sf. Ioan este considerată şi „Ziua furcii”, ziua încare femeile îşi reiau treburile zilnice. Pe rit vechi, la 7 ianuarie se sărbătoreşte Crăciunul.

După Sfântul Ion, se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. În popor s-a mai păstrat obiceiul stropirii cu agheasmă pentru ca bolile să fie ţinute la distanţa tot anul în curs.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

De ce nu trebuie folosită mătura

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor. În această zi, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

La petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru că Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Torontoiul sau Iordănitul femeilor este un obicei vechi, specific sărbătorii de Sfântul Ion, însă din care s-a mai păstrat doar ospățul final, ospăț ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă.

Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rău să le stropească și apoi făceau o masă comună. Fetele de măritat pregătesc coșuri cu băutură și mâncare.

De asemenea, băieții merg și iau fetele de acasă și le duc în curtea unde se ține Vergelul. Tot ei sunt și cei ce plătesc muzicanții.

Tradiția mai spune că fetele ce se vor mărita în acest an intră în horă și formează viitoarele cupluri, toată petrecerea încheindu-se cu un ospăț comun, care sparge perioada sărbătorilor de iarnă, informează DCNews.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: