sâmbătă, iunie 25, 2022

Sideremie mare sau sideremie mică. Fierul este un oligoelement prezent la nivelul fiecărei celule din organismul uman. Are un rol esențial în transportul oxigenului spre țesuturi, dar mai ales pentru producerea de energie, pentru funcționarea optimă a mușchilor, a tuturor organelor de fapt.

Cu toate acestea, atunci când în organism există o cantitatea prea mare de fier, sau din contră, prea mică, există riscul existenței unor afecțiuni deloc de neglijat.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei – proteina care transportă oxigenul -, a unor enzime, dar și a mioglobinei. Acesta are și rolul de a vindea și prevenii anemia, ajută la procesul de creștere, mărește rezistența organismului la îmbolnăviri, mai ales la infecții,  are acțiune antioxidantă, ajută la creșterea armonioasă, asigură funcția reproductivă.

Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% – este conţinută în hemoglobină, iar restul de 30% se leagă de alte proteine – transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în ţesuturile organismului.

Te-ar mai interesa: Informații uluitoare despre moartea Prințesei Dian...

Alimente care conțin mari cantități de fier sunt: urzici, spanacul, lintea, fructele uscate, ouăle, carnea, ficatul, vinul. În anumite momente ale vieții, organismul are nevoie de mai mult fier. Astfel, în timpul adolescenței, în sarcină, atunci când femeia alăptează, sau în perioada menstruației.

De cele mai multe ori, adulții își iau cantitatea de fier din alimentație și nu au nevoie de o suplimentare.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Atunci când medicul crede că este posibil să ai un deficit de fier în organism își recomandă un test de sânge cu ajutorul căruia este verificată cantitatea de fier din sânge. În felul acesta medicul poate afla cât de bine este fierul metabolizat în organism, dar poate și diagnostica anemia. Sideremia se recoltează dimineața și nu ai voie să mănânci nimic cu 12 ore înainte de recoltarea analizei. De asemenea, nu ai voie să iei suplimente pe bază de fier cu câteva zilei înainte de recoltare.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Ce afecțiuni ascunde un nivel ridicat de fier în organism

 • Anemia hemolitică,
 • Hepatită acută,
 • Insuficiență hepatică,
 • Leucemie acută,
 • Deficiență de vitamina B6,
 • Talasemie,
 • Nefrita,

Ce afecțiuni ascunde un nivel mai mic al fierului decât cel normal

 • Tulburări intestinale care duc la o absorbție scăzută a fierului,
 • Graviditate,
 • Anemie feriprivă
 • Anemie întâlnită în diferite tipuri de cancer,
 • Infecții acute și cronice,
 • Malabsorbție,
 • Infarctul miocardic,
 • Hipotiroidism,

Iată care sunt simptomele deficienței de fier: oboseală cronică, dureri de cap, slăbiciune musculară, dificultate de concentrare, paloare facială, mâini și picioare reci, ritm cardiac rapid, dureri în piept. Pe de altă parte, atunci când organismul produce prea mult fier are loc o supraîncărcare cu fier care poate să aibă ca manifestări: dureri articulare, oboseală accentuată, lipsa energiei, pierderea în greutate, dureri abdominale.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

Specialiștii susțin că o valoare normală a sideremiei la bărbați este de 70-175 mcg / dl, la femei de 50-150 mcg /dl iar la copii de 50-120 mcg /dl. În funcție de rezultate medicul îți va recomanda fie suplimentare cu fier, în cazul anemiei, fie dacă există suspiciunea unei alte afecțiuni, alte investigații medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private