Sari la conținut

Simptome de colesterol ridicat la femei: 5 semne neobișnuite care apar pe degete

colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de colesterol ridicat la femei

Simptome de colesterol ridicat la femei. Colesterolul, o componentă ceară, asemănătoare grăsimii, se găsește în interiorul celulelor și joacă un rol important în crearea de hormoni, vitamina D și elemente necesare pentru digestia alimentelor.

Lipoproteinele, care sunt pachete mici care călătoresc în sânge, transportă colesterolul. Există colesterol „bun”, cunoscut sub numele de HDL, și colesterol „rău”, denumit LDL.

Un colesterol LDL mărit poate forma placă în artere. Acest lucru ar putea îngreuna circulația sângelui, prezentând un risc de boli de inimă, accident vascular cerebral și atacuri de cord.

Colesterolul crescut este destul de comun, dar uneori, semnele nu sunt foarte vizibile. Interesant este că ar putea apărea simptome neobișnuite pe degete care sugerează niveluri ridicate de LDL.

colesterol
Sursă foto: Getty Images

Simptome de colesterol pe degete. Atenție la aceste semne ascunse!

Cum să știi dacă nivelul colesterolului din organismul tău este ridicat? Verificați aceste semne neobișnuite ale degetelor.

1. Depozite galbene neobișnuite: Fii atent la orice acumulare gălbuie ciudată în jurul degetelor sau tendoanelor degetelor. Se numesc xantoame, sunt acumulări de grăsime care ar putea sugera un nivel ridicat de colesterol în corpul tău.

2. Durere sau disconfort în degete: Durere sau disconfort în degete la aplicarea presiunii. Acest lucru ar putea proveni din inflamația vaselor de sânge cauzată de colesterolul ridicat, care afectează alimentarea cu sânge a degetelor tale.

3. Xantelasma: Xantelasma sunt pete gălbui vizibile, observate mai ales pe pleoape, dar se pot dezvolta și pe degete. Nu neglija acești plasturi; sunt un avertisment vizual că nivelul colesterolului tău este ridicat.

4. Unghii alterate: Urmăriți-vă unghiile. Orice modificări neobișnuite, cum ar fi decolorarea, devenirea groasă sau creșterea lent, ar putea fi împletită cu niveluri ridicate de colesterol. Prinderea devreme a acestor semne ar putea ajuta la monitorizarea și gestionarea nivelului de colesterol.

5. Sensibilitate la frig: Purtătorii cu nivel ridicat de LDL ar putea avea o sensibilitate sporită la frig în degete. Acest lucru s-ar putea datora circulației inadecvate din cauza colesterolului înfundat vasele de sânge.

Dacă se întâmplă să observați oricare dintre aceste semne deosebite pe degete sau să experimentați orice alte simptome legate de colesterolul ridicat, asigurați-vă că consultați un expert în domeniul sănătății pentru o evaluare adecvată și îndrumări despre cum să mențineți un nivel sănătos de colesterol.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel