miercuri, martie 22, 2023

Infarctul este o afecțiune cu potențial letal. Acesta se produce din cauza blocării uneia dintre arterele coronare, oprind circulația sangvină și alimentarea cu sânge a inimii. Arterele pot fi blocate de un cheag de sânge, urmată de necroza miocardică. Această necroză este, de fapt, infarctul. Care sunt simptomele infarctului și cum te poți asigura că supraviețuiești, chiar dacă nu te afli în prezența altor persoane care să te ajute?

Este important de știut că infarctul nu se produce imediat. Persoana care manifestă această afecțiune are un debut treptat, ceea ce îi oferă timp pentru intervenția corespunzătoare. „Necroza nu se produce imediat după ocluzie. Ea debutează după 20 de minute de la ocluzie în centrul zonei de miocard ameninţate și se extinde progresiv, în “pată de ulei”, astfel încât după 4-6 ore cuprinde întreaga arie irigată de coronara ocluzionată. Înlăturarea precoce (în primele 4-6 ore) a trombusului care a indus ocluzia arterei coronare (“destuparea” arterei) poate conduce la reluarea fluxului de sânge prin această arteră, fapt care conduce la reluarea irigării miocardului aflat în suferinţă (“reperfuzie miocardică”). Drept rezultat, evoluţia necrozei poate fi oprită, iar aria de infarct poate fi limitată”, anunță cardioportal.ro. Care sunt simptomele infarctului și cum procedezi în această circumstanță?

Te-ar mai interesa: Remedii naturale împotriva infecțiilor urinare. Of...

De obicei, primele simptome sunt durerea ușoară și disconfortul. Dacă simțiți următoarele simptome, sunați la 112.

Posibile simptome:

  • „Disconfort în piept (centru), care durează mai mult de câteva minute sau vine și pleacă. Disconfortul poate însemna greață sau durere.
  • Disconfort în părțile superioare ale corpului, cum ar fi brațele, spatele, gâtul, maxilarul sau stomacul.
  • Respirație scurtă. Acest lucru poate veni cu sau fără disconfort toracic.
  • Senzații neobișnuite, cum ar fi o transpirație rece, greață, vărsături, ușurință sau amețeli”, potrivit Antena3.

Primii pași pentru a supraviețui:

  • Luați o doză normală de aspirină. Aceasta încetinește procesul de coagulare a sângelui, favorizând circulația sangvină.
  • Sună la 112
  • Lasă ușa descuiată și așteaptă medicii lângă ea, pentru a scurta timpul de intervenție.
  • Respirația profundă și tusea profundă pot crește tensiunea arterială, oferind mai mult oxigen creierului, mai adaugă Antena3.

Pe cât de mult posibil, evitați infarctul prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Renunțați la vicii (fumat), faceți mișcare și mențineți valorile colesterolului sub control, precum și tensiunea arterială.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private