Sari la conținut

Simptomul cancerului care se manifestă în timpul zilei

Simptome de cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de cancer

Din cuprinsul articolului

Cancerul este o boală care apare în urma creșterii necontrolate a unor celule deteriorate. Afectează mii de oameni din întreaga lume. Testele medicale regulate ajută la identificarea cancerului. Apariția cancerului se poate datora mai multor cauze, dar riscul de cancer este în general mai mare dacă duceți un stil de viață nesănătos.

Există multe tipuri de cancer; cele mai frecvente sunt cancerul de sân, cancerul osos, cancerul de prostată, cancerul de stomac, cancerul de ficat, cancerul de rinichi și cancerul de vezică urinară. Dacă este depistat la timp, rata de speranță de viață este ridicată. Merită menționat faptul că celulele canceroase se răspândesc adesea în alte zone.

„Este posibil ca cancerul să se declanșeze în orice parte a corpului uman, care este alcătuit din trilioane de celule. În condiții normale, celulele umane se formează și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma celule noi, în funcție de nevoile organismului. Atunci când celulele îmbătrânesc sau se deteriorează, ele mor, iar celulele noi le înlocuiesc”, explică Institutul Național de Cancer din SUA.

„Uneori, procesul nu respectă această ordine și celulele anormale sau deteriorate se formează și se înmulțesc atunci când nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumori, care sunt umflături de țesut. Tumorile sunt fie canceroase (maligne), fie necanceroase (benigne). Tumorile canceroase se răspândesc (sau invadează) țesuturile din apropiere. De asemenea, acestea pot călători mai departe, în alte părți ale corpului și pot forma tumori, un proces numit metastază”, adaugă organizația.

Deși unele tipuri de cancer provoacă aceleași simptome, marea majoritate produc semnale diferite în organism. În această ordine de idei, merită menționat faptul că există un tip al acestei boli care, unul dintre simptomele sale, se manifestă în timpul zilei.

Este vorba de cancerul pulmonar, care începe în plămâni și este principala cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial. Simptomul care se manifestă de obicei în timpul zilei este, potrivit platformei digitale La Vida Lucida, durerea sau disconfortul în piept.

În cazul în care o persoană acuză dureri sau disconfort în piept timp de mai multe zile la rând, trebuie să se prezinte de urgență la un centru medical certificat pentru analize medicale care să confirme sau să excludă cancerul pulmonar.

radiografie cancer pulmonar
Sursă foto: E-health

Cancer pulmonar

„Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși cancerul pulmonar poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Acesta crește odată cu numărul de țigări și cu perioada de timp în care ați fumat. Dacă renunțați la fumat, chiar și după ce ați fumat timp de mulți ani, puteți scădea semnificativ șansele de a face cancer pulmonar„, spune Mayo Clinic, un institut internațional de cercetare clinică.

Site-ul mai precizează că „medicii cred că fumatul provoacă cancer pulmonar prin deteriorarea celulelor care căptușesc plămânii. Atunci când inhalezi fumul de țigară, care este plin de substanțe cancerigene (substanțe cancerigene), apar aproape imediat modificări în țesutul pulmonar.

Alte simptome ale cancerului pulmonar includ tusea care nu dispare, dificultăți de respirație, răgușeală, pierdere inexplicabilă în greutate, dureri de cap și dureri osoase. Boala cauzează adesea efuziune plurală, adică acumularea de lichid în piept.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel