Sari la conținut

Semne timpurii ale cancerului pulmonar pe care trebuie să le cunoașteți Acestea vă pot salva viața.

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Multe persoane cu cancer pulmonar nu prezintă semne sau simptome în stadiile incipiente ale dezvoltării cancerului. Dar, analizând ce simptome au raportat persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar, putem obține o perspectivă asupra unor semne de avertizare timpurii la care pot fi atenți persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar în stadiu incipient poate supraviețui mai mult decât cancerele avansate care s-au răspândit (metastazat) în alte părți ale corpului. Dar, deoarece plămânii au foarte puține terminații nervoase, nu simt durere sau alte senzații, astfel încât semnele timpurii de cancer sunt greu de găsit.

În funcție de tipul de cancer pulmonar în curs de dezvoltare, semnele precoce ale cancerului pulmonar pot include durere referită (durere percepută într-o zonă a corpului, alta decât plămânii, cum ar fi umărul), tuse cronică, probleme de respirație și scădere în greutate. Unele dintre aceste simptome depind de tipul de cancer și nu toate cazurile precoce de cancer pulmonar prezintă toate aceste simptome.

Cel mai adesea, simptomele cancerului pulmonar apar doar pe măsură ce tumora devine mai avansată. Chiar și tumorile relativ mari nu provoacă întotdeauna durere sau disconfort.

Simptomele precoce ale cancerului pulmonar

Din păcate, faptul că simptomele precoce ale cancerului pulmonar sunt greu de detectat înseamnă că, până la momentul în care aproximativ jumătate din persoanele cu acesta sunt diagnosticate, acesta s-a răspândit deja la alte organe. Acest lucru îl face foarte dificil de tratat.

Detectarea precoce a cancerului pulmonar prin observarea semnelor și simptomelor de avertizare timpurie poate salva vieți, mai ales dacă cineva prezintă un risc ridicat de a dezvolta acest tip de cancer.

Persoanele cu risc crescut includ fumătorii și cei expuși la fumatul pasiv. Fumul de tutun este responsabil pentru aproximativ 90% din cancerele pulmonare. Totuși, cancerul pulmonar poate afecta pe oricine.

Simptomele precoce ale cancerului pulmonar sunt, de asemenea, relativ frecvente în multe alte boli. Acest lucru face și mai greu de detectat și face simptomele mai ușor de eliminat dacă se dezvoltă.

Dar poate însemna și că ceea ce te confrunți nu este cancer pulmonar până la urmă. Pentru a fi sigur de cauza, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți un risc crescut de cancer pulmonar și aveți unele dintre simptome.

Acest articol va acoperi simptomele care pot servi drept semne de avertizare timpurie pentru cancerul pulmonar, simptomele cancerelor pulmonare mai avansate și când să consultați un medic despre simptomele dumneavoastră.

Tuse persistenta

Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au o tuse persistentă. O tuse legată de cancerul pulmonar se va dezvolta probabil de la sine (nu după o boală) și va continua să se agraveze.

Sursă foto: Unsplash

O tuse persistentă, cronică, este una care nu dispare și durează cel puțin opt săptămâni. Poate fi o tuse uscată sau poate provoca flegma. Te poate ține treaz noaptea, interferând cu somnul. Poate fi chiar dureros.

Cancerul pulmonar nu este cel mai frecvent motiv pentru care cineva va dezvolta o tuse, chiar și o tuse persistentă. Tusea este reacția naturală a organismului la particulele iritante din gât sau plămâni.

Tusea acută este adesea asociată cu boli infecțioase. Tusea cronică este probabil cauzată de iritanți, inclusiv acizii din stomac, poluare sau fum. Ele pot fi, de asemenea, legate de alte afecțiuni, cum ar fi astmul.

Dureri în piept

Durerea toracică inexplicabilă poate fi un semn precoce al cancerului pulmonar. Această durere nu va avea o cauză specifică, cum ar fi o vătămare ușor de identificat premergătoare durerii. Dacă nu vă amintiți cum sau de ce a început și progresează și se agravează, probabil că ar trebui să verificați durerea.

Durerea poate crește atunci când râzi, tusești sau respiri profund – o afecțiune numită pleurezie. În timp ce plămânii înșiși nu au nervi, această durere poate fi cauzată în mai multe moduri, inclusiv:

  • O tumoare împinge un nerv în țesuturile care căptușesc și înconjoară plămânii sau în spate sau coaste.
  • Cancerul se răspândește la coaste sau la oasele coloanei vertebrale.
  • Tusea excesivă duce la dureri musculare sau coaste rupte.

Această durere poate fi în piept, dar poate fi simțită și ca durere de umăr sau durere de spate. Durerea în piept poate fi un simptom al multor alte afecțiuni, inclusiv atac de cord sau chiar BRGE, dar ar trebui să o verificați.

Respirația scurtă

Dificultățile de respirație bruscă este un simptom care ar putea indica stadiile incipiente ale cancerului pulmonar. Dificultățile de respirație sunt atunci când începi să respiri mai greu sau mai repede în încercarea de a introduce suficient aer în plămâni. Bufăi și pufăi ca și cum tocmai ai sprintat pentru a prinde autobuzul. Pieptul tău se poate simți strâns.

Această pierdere a respirației poate apărea brusc, în timpul activităților de zi cu zi sau poate fi mai mult o problemă persistentă în momentele în care faceți efort. Dificultățile de respirație se pot dezvolta în mod natural pe baza vârstei înaintate sau a pierderii fitnessului, sau poate fi din cauza unui atac de panică sau hiperventilație.

Pierdere în greutate neintenționată

Stadiile incipiente ale cancerului pot duce la pierderea poftei de mâncare și la pierderea în greutate inexplicabilă. Dacă nu vă schimbați dieta sau rutina de exerciții fizice și slăbiți, poate doriți să discutați cu un medic.

Cancerul avansat este asociat cu inflamația și eliberarea de citokine (proteine care reglează inflamația) care pot produce pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate. Tumorile ridicate în piept pot împinge și esofagul (conducta alimentară), făcându-l greu de înghițit și greu de mâncat.

Răgușeală sau respirație șuierătoare

Cancerul pulmonar poate modifica modul în care aerul se mișcă prin trahee și corzile vocale, ducând la modificări ale vocii, inclusiv o creștere a stării de răgușeală sau răgușeală. Această răgușeală poate fi cauzată de tuse direct sau de tumora care afectează într-un fel corzile vocale.

De asemenea, poate provoca respirație șuierătoare, făcându-l să se simtă ca și cum ai respira printr-un pai, cu un sunet audibil.

Tusea cu sânge

Pe măsură ce cancerul pulmonar începe să afecteze țesuturile pulmonare, este posibil să începeți să tusiți sânge. Termenul tehnic pentru tusea cu sânge este hemoptizie. Sângele poate arăta de culoarea ruginii, poate fi coagulat sau poate arăta ca niște dungi roz sau roșii în mucus.

Sunați imediat medicul dacă tusiți mai mult de o jumătate de cană (100 de mililitri) de mucus cu sânge, deoarece acesta este un simptom care se poate agrava rapid. Dacă tușiți sânge de mai mult de o săptămână, ar trebui să faceți și un control.

Simptome mai puțin frecvente

În afară de semnele și simptomele de avertizare timpurii ale cancerului pulmonar enumerate mai sus, există alte câteva simptome mai puțin frecvente care ar putea apărea în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar, inclusiv:

  • Senzație de slăbiciune și epuizare
  • Infecții respiratorii repetate, inclusiv bronșită și pneumonie

Tumorile din partea dreaptă sus a plămânului pot apăsa pe vasele de sânge din jurul inimii și pot provoca simptome. Acesta se numește sindromul venei cave superioare, deoarece sângele se întoarce în vena mare care duce la inimă – vena cavă superioară.

Când se întâmplă acest lucru, sângele este prins în partea superioară a corpului, inclusiv în față, gât, brațe și partea superioară a pieptului. Simptomele sindromului venei cave superioare includ:

  • Nuanță albăstruie pe partea superioară a corpului
  • Umflarea părții superioare a corpului
  • Dureri de cap, amețeli și leșin

Un alt posibil semn precoce al cancerului pulmonar este dezvoltarea unei serii de simptome datorate sindroamelor paraneoplazice. Aceste afecțiuni apar atunci când tumora cancerului pulmonar eliberează proteine care dăunează altor părți ale corpului.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel