Sari la conținut

Simptomul „tăcut” pentru demență pe care îl puteți observa în timpul mersului

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Baby Boomers, risc de hepatita C

Simptomul „tăcut” pentru demență pe care îl puteți observa în timpul mersului. Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență. 

Iar odată cu îmbătrânirea populației, este probabil că acest număr va continua să crească, deoarece îmbătrânirea este cel mai mare factor de risc în dezvoltarea bolii.

Demența este una dintre principalele cauze de deces la nivel global, această boală fiind dureroasă atât pentru pacient, cât și pentru cei din jur.

Simptomul „tăcut” pentru demență pe care îl puteți observa în timpul mersului

Până când oamenii de știință vor descoperi un remediu, a avea modalități de a diagnostica afecțiunea cât mai devreme posibil oferă oamenilor cele mai bune șanse de a gestiona boala și de a atenua simptomele.

Diagnosticul timpuriu le poate oferi acestora și familiilor lor mai mult timp pentru a-și înțelege diagnosticul și a planifica viitorul.

Un număr tot mai mare de dovezi a arătat că tiparele de mers se schimbă înainte ca problemele de memorie și recunoaștere să devină evidente. Acest lucru se datorează faptului că demența ucide celulele creierului, ceea ce poate afecta lucruri care au fost luate de la sine înțeles, cum ar fi mersul pe jos.

  • Persoanele care suferă de demență au tendința de a avea o balansare mai scurtă a brațului în timp ce merg, au descoperit experții de la Clinica Mayo.
  • Studiul, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, a mai descoperit că persoanele cu această boală ar putea avea pași mai scurți.
dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Alte semne și simptome ale demenței

1. Pierderea memoriei pe termen scurt: Acest lucru poate duce la pierderea lucrurilor esențiale, cum ar fi cheile sau la uitarea a ceea ce ați luat la micul dejun în acea dimineață.

2. Schimbări de dispoziție: Aceasta este o schimbare pe care cei care suferă sunt adesea incapabili să o detecteze în ei înșiși, dar este un indicator pe care membrii familiei îl pot depista de obicei. Deoarece demența afectează judecata și conștientizarea de sine, modul în care o persoană crede că acționează sau modul în care se vede pe sine este mai puțin important. Apatia, în acest sens, este o altă schimbare la care trebuie să fii atentă.

3. Pierderea interesului: Este vorba despre pierderea generală a interesului față de activitățile și hobby-urile de zi cu zi de care se bucurau anterior. Acest lucru se datorează adesea faptului că demența afectează gândirea și memoria și astfel individul poate nici măcar să nu ia în considerare participarea la hobby, pur și simplu pentru că gândul de a face acest lucru nu mai există.

4. Lipsa de concentrareLipsa de concentrare și senzația de neliniște pot fi uneori un semn al îmbătrânirii, dar este important să fii atent la modul în care acest lucru afectează activitățile de zi cu zi. Dacă dezorientarea apare frecvent și începe să provoace stres, este probabil să fie un semn de demență și poate merita consultarea unui medic.

5. Decizii pripite: Orice acțiuni neobișnuite, erupții cutanate, care sunt în afara caracterului și sunt un potențial motiv de îngrijorare, sunt tipice pentru cei cu demență. Un exemplu în acest sens ar fi decizia de a duce bunurile esențiale la un magazin de caritate sau de a purta îmbrăcăminte nepotrivită pentru vreme. Judecata slabă include și conștientizarea spațială și, prin urmare, stângăcia.

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Riscul de demență se poate acumula de-a lungul vieții

6. Pierderea simțului direcției: Dacă o persoană dragă se luptă brusc să-și amintească rutele familiare, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Uitarea de direcții sau rute simple către locuri familiare este un simptom obișnuit al demenței și ar trebui monitorizată, deoarece poate duce adesea la pierderea persoanelor care suferă sau la sfârșitul în locuri periculoase.

7. Devin confuz: Cineva cu demență poate fi confundat cu formularea și se poate lupta să își exprime punctul de vedere în mod natural, ca urmare a demenței care afectează comunicarea și limbajul. Abilități precum formarea cuvintelor și memoria sunt afectate încet în timp și ar trebui discutate cu un medic dacă simptomele încep să se agraveze.

8. Sarcinile familiare devin provocatoare: Sarcinile simple și familiare, cum ar fi pregătirea unei cești de ceai sau încuierea unei uși, pot deveni provocatoare pentru cei care suferă de demență, deoarece funcția creierului și activitatea cognitivă încep să se deterioreze. Acest lucru poate apărea brusc sau în timp și duce la sarcini simple sau rutine de bază care necesită în mod neașteptat multă gândire și energie.

Riscul de demență se poate acumula de-a lungul vieții și este parțial determinat de genetică, care nu este posibil să se modifice. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel