luni, iunie 21, 2021

Sindromul CIPA, sau insensibilitatea congenitală la durere cu anhidroză, este o afecțiune rară care se caracterizează prin incapacitatea pacienților de a simți durerea sau temperatura. Acest sindrom poate fi

foarte periculos, deoarece pacienții pot suferi traume repetate și leziuni grave, fără a simți acest lucru în mod fizic.

Auto-vătămarea neintenționată este foarte frecventă la persoanele care suferă de acest sindrom și poate pune sănătatea pacientului în pericol. Incapacitatea de a simți durerea și temperatura poate duce la leziuni grave, care nu sunt tratate în timp util.

Ce trebuie să știi despre sindromul CIPA?

Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică cum se manifestă acest sindrom și de ce poate fi un adevărat pericol penru pacienți să nu simtă durere.

„Sindromul CIPA (insensibilitatea

congenitală la durere cu anhidroză) este o boală rară a sistemului nervos care împiedică pacienţii să simtă durerea sau temperatura.

Sună bine, dar.. este oare?

Incapacitatea de a simți durerea și temperatura duce adesea la leziuni severe repetate. Auto-vătămarea neintenționată este frecventă la persoanele cu CIPA, de obicei prin mușcarea limbii, a buzelor sau a degetelor, ceea ce poate duce la amputarea spontană a zonei afectate. În plus, la persoanele cu CIPA se vindecă lent de leziunile pielii și ale oaselor. Traumele repetate pot duce la infecții osoase cronice (osteomielită)

sau la o afecțiune numită articulație Charcot, în care oasele și țesutul din jurul articulațiilor sunt distruse. Ei nu îşi dau seama când se lovesc, aşadar fac infecţii repetate. De asemenea, nu îşi dau seama când ceva merge prost în organism.

În mod normal, transpirația ajută la răcirea temperaturii corpului. Cu toate acestea, la persoanele cu CIPA, anhidroza cauzează deseori febră recurentă, extrem de mare (hiperpirexie) și convulsii provocate de temperaturi ridicate (convulsii febrile).

Pe lângă trăsăturile caracteristice, există și alte semne și simptome ale CIPA. Mulți

indivizi afectați au o piele groasă, piele îngroşată pe palmele mâinilor sau unghiile crescute prost. De asemenea, pot avea zone la nivelul scalpului unde părul nu crește. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu CIPA prezintă semne de hiperactivitate sau instabilitate emoțională. Multe persoane afectate au dizabilități intelectuale. Unele persoane cu CIPA au tonus muscular slab (hipotonie) când sunt tineri, dar forța și tonusul muscular devin normale pe măsură ce îmbătrânesc.

Durerea există cu un scop. Să ne indice unde este problema. Fără acest semnal de alarmă, persoanele cu CIPA se confruntă

cu mari probleme”, explică Vasi Rădulescu, pe propriul blog.

Ultimele stiri

Parteneri