Sari la conținut

Sindromul intestinului iritabil: evită aceste alimente sănătoase pentru a nu risca simptome incomode

Sindromul intestinului iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiuri sanatoase care scad riscul de intestin iritabil

Sindromul intestinului IRITABIL (IBS) afectează între una și două persoane din 10 . În timp ce afecțiunea dobândită este obișnuită, nu destui oameni știu ce anume poate declanșa simptomele incomode.

Nutriționista Melissa Snover vrea să menționeze din start că unele alimente sănătoase pot agrava simptomele unei astfel de boli:

 „Alimentele bogate în FODMAP, cum ar fi sparanghelul, broccoli și avocado, ar trebui evitate”, a avertizat Snover. FODMAP – prescurtare pentru oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli – poate provoca iritații în intestin.

Alte alimente bogate în FODMAP care trebuie evitate includ: conopida, ciupercile, țelina, ceapa, lintea, usturoiul, migdalele și nucile caju.

Experții de la Johns Hopkins Medicine au afirmat că cercetările au dus la concluzia că o dietă cu conținut scăzut de FODMAP „reduce simptomele la până la 86% dintre oameni”.

Simptomele IBS, așa cum au subliniat de NHS, ar putea include:

  • Dureri de stomac sau crampe
  • Balonare
  • Diaree
  • Constipație
  • Oboseala si lipsa de energie
  • Greaţă
  • Dureri de spate
  • Incontinență intestinală.

Deși respectarea dietei FODMAP poate fi eficientă, aceasta ar trebui considerată doar ca o strategie pe termen scurt.

Doctorul Hazel Galon Veloso – un gastroenterolog – a explicat: „Dieta cu conținut scăzut de FODMAP este un plan alimentar temporar, foarte restrictiv.

„Este întotdeauna bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o nouă dietă, dar mai ales cu dieta săracă în FODMAP, deoarece elimină atât de multe alimente.”

Doctorul Veloso a subliniat: „Nu este o dietă pe care cineva ar trebui să o urmeze pentru mult timp”.

„Dieta de eliminare” vă cere să reintroduceți încet alimentele bogate în FODMAP pentru a afla care dintre ele declanșează în mod specific IBS.

„Este un scurt proces de descoperire pentru a determina ce alimente sunt supărătoare pentru tine”, a adăugat doctorul Veloso.

Nutriționistul Snover a spus: „O dietă cu conținut scăzut de FODMAP, care include produse lactate fără lactoză, quinoa, orez, banane, afine, portocale, morcovi, kale, spanac, cartofi, semințe de dovleac și semințe de susan poate ajuta la atenuarea durerilor abdominale”.

Snover recomandă, de asemenea, să consumați „cinci sau șase mese mici pe zi” pentru a ajuta la controlul simptomelor IBS.

Ea a clarificat: „Dezvoltarea unui model de alimentație regulat poate ajuta sistemul nostru digestiv să știe când să anticipeze mesele, ceea ce poate ajuta la diminuarea simptomelor IBS”.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel