Sari la conținut

Sindromul inimii frânte: simptome și cauze. Medic cardiolog: „Sunt simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică”

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

Sindromul inimii frânte: simptome și cauze. Medic cardiolog: „Sunt simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică”.

Simptomele sindromului inimii frânte și infarctul sunt foarte asemănătoare și tocmai de aceea sunt ușor de confundat. Ambele se manifestă prin durere în piept și tăierea respirației.

Diferența e că infarctul e declanșat de un blocaj al arterelor care duc la inimă, din cauza căruia inima nu mai e alimentată cu sânge. Sindromul inimii frânte e cauzat de leziuni ale mușchiului inimii, cât și de un nivel ridicat de adrenalină în sânge.

Medic cardiolog: „Este o boală gravă şi apare la şocuri emoţionale foarte puternice”

Sindromul inimii frânte e o boală cauzată de emoții intense provocate de vești proaste precum pierderea unei persoane iubite, o despărțire sau ceva similar. Dar, din punct de vedere clinic, e o boală de inimă cauzată de stres, care afectează funcția inimii de a pompa sânge.

„Acest sindrom al inimii frânte are mai multe denumiri şi mai este cunoscut şi sub numele de balonizare a inimii. Este o boală gravă şi apare la şocuri emoţionale foarte puternice. Poate apărea şi la emoţiile pozitive.

Sunt acele şocuri emoţionale negative, atunci când pierdem ceva, sau de un lucru de care ne-am ataşat foarte mult sau chiar o persoană.

Unele persoane exagerează din punct de vedere emoţional şi atunci se declanşează o reacţie foarte puternică la nivelul creierului, care va elimina o cantitate foarte mare de receptori care ne ţin în stare de veghe şi alertă.

Atunci când avem o cantitate mare şi bruscă, se produce un fel de paralizie a muşchiului cardiac. Acest sindrom este exact ca un infarct miocardic”, a declarat cardiologul Călin Iulian, potrivit Antena 3.

Sindromul inimii frânte: simptome și cauze

Este posibil să simți simptomele timp de câteva minute până la câteva ore după evenimentul stresant, care declanșează această afecțiune. În sindromul inimii frânte, eliberarea hormonilor de stres îți afectează sau copleșește temporar mușchiul inimii, producând simptome similare unui atac de cord tipic.

  • durerea toracică bruscă și severă, denumită angină pectorală;
  • respirația scurtă;
  • slăbirea ventriculului stâng al inimii;
  • acumulare în exces a lichidului apos în plămâni (edem pulmonar);
  • pierderea capacității inimii de a pompa corespunzător sângele (insuficiență cardiacă);
  • bătăile neregulate ale inimii, adică aritmii;
  • tensiunea arterială scăzută, adică hipotensiune arterială;
  • amețeli sau leșin;
  • greaţă.

„Avem toate modificările şi toată simptomatologia infarctului miocardic. Sunt nişte simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică. Pacienţii sună la ambulanţă şi sunt trimişi la spital, unde li se pune diagnosticul de infarct miocardic”, a explicat medicul cardiolog.

Doamnele, după o anumită vârstă, după 50 de ani, sunt mai predispuse la acest sindrom. Din fericire, nu are repercusiuni. Pacienţii se externează într-o stare foarte bună. Din păcate, 1% din pacienţi pot muri la debutul inimii frânte.

„Inima doare şi este o durere apăsătoare. Este ca o presiune pe piept. Mai pot apărea şi dificultăţile de respiraţie, ceea ce produce o panică”, a mai spus medicul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel