Categories: Glosar medical

Sindromul metabolic sau sindromul X- boala cu TREI feţe urâte

Din cuprinsul articolului

Cunoscut şi sub numele de sindromul X, sindromul metabolic este un grup de cel puțin trei afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

În cazul femeilor, care sunt mult mai predispuse la această boală în special după vârsta de 45-50 de ani, când intră la menopauză, este importantă modificarea stilului de viaţă şi scăderea în greutate.

Printre factorii de risc se numără vârsta, istoricul familial de diabet de tip 2, sedentarismul, dieta nesănătoasă, fumatul și stresul. Se estimează că 20-25% din populaţia planetei prezintă această afecţiune, un rol important având modificarea stilului de viaţă, în ţările dezvoltate.

Medicii atrag atenţia că sindromul metabolic ar putea declanșa inclusiv boli de rinichi și boli hepatice. De aceea este nevoie de un consult medical pentru a depista din timp riscurile şi principalele semne ale acestuia.

Semne şi simptome

Sindromul metabolic este o afecțiune medicală caracterizată prin prezența a cel puțin trei dintre următoarele condiții: obezitate abdominală, nivel ridicat al trigliceridelor, nivel scăzut al colesterolului HDL, hipertensiune arterială și nivel crescut al glucozei în sânge.

Un semn distinctiv pentru sindromul metabolic este dat de o circumferință mare a taliei. Excesul de grăsime viscerală este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.

De asemenea, persoanele care suferă de sindrom metabolic pot avea tensiunea arterială crescută. Tensiunea arterială crescută pentru perioade îndelungate poate dăuna sănătății inimii și a vaselor de sânge, ceea ce duce la acumularea plăcii și la creșterea riscului de atac de cord sau a accidentului vascular cerebral. Totodată, un alt simptom poate fi dat de nivelul crescut de zahăr din sânge.

Nivelurile de glucoză din sânge mari pot indica posibilitatea existenței sindromului metabolic. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge , ducând la boli ale inimii și ale vaselor de sânge.

Colesterolul HDL (bun) scăzut poate indica, de asemenea, probleme cauzate de sindromul metabolic. Denumit adesea colesterolul „bun”, colesterolul HDL ajută la eliminarea colesterolului LDL „rău” din vasele de sânge și la prevenirea plăcii arteriale.

Strategii terapeutice

Pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic este important să încerci să îți păstrezi o greutate sănătoase. O dietă echilibrată te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea optimă în timp. Încearcă să consumi alimente care să-ți stabilizeze nivelul de zahăr din sânge.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii spun că este importantă adoptarea unei diete care să conţină alimente ce ajută la scăderea colesterolului. În plus, specialiștii citaţi de Healthline recomandă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată sau 74 de minute de activitate aerobă de intensitate crescută.

Este important să prioritizezi și somnul și să eviți situațiile stresante pentru a reduce riscul de apariție a sindromului metabolic. Yoga, meditația și expirațiile de respirație profundă te pot ajuta să reduci riscul de apariție a sindromului metabolic.

Somnul odihnitor poate fi și el un alt aliat de nădejde pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată. Iată și câteva metode pentru a avea parte de un somn odihnitor și liniștitor.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

2 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

3 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

3 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

4 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

4 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului