Sari la conținut

Decizie de ultimă oră privind persoanele care au făcut șoc anafilactic în urma administrării vaccinului. Ce se întâmplă cu ele în cazul rapelului?

Campania de vaccinare a venit și cu o serie de reacții adverse, printre care și șoc anafilactic. Cei care se regăsesc în situația mai sus menționată, nu vor mai face rapelul cu același vaccin, în cazul de față cu Pfizer.

Specialiștii recomandă să fie utilizat un alt vaccin fabricat cu o tehnologie diferită.

Decizia a fost luată cu puțin timp înainte de Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat vineri că a aprobat instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm.

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă”, se arată în decizia CNCAV.

Persoanele care au suferit șoc anafilactic

„De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită. În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială”, precizează autoritățile sanitare.

„Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”, mai arată hotărârea CNCAV.

Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei
doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea
schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel