Sari la conținut

Șoc anafilactic: Tot ce trebuie să știți despre această reacție alergică gravă

soc anafilactic
Foto: arhiva Doctorul Zilei
drepturi noi pentru pacienţii cu alergii

Șocul anafilactic este o reacție alergică acută. La pătrunderea în organism a unui agent alergen la care persoana este deosebit de sensibilă și care îi poate pune în pericol prognosticul vital. Afectează aproape 5% dintre persoanele cu alergii. Tot ce trebuie să știi despre șocul anafilactic:

Șocul anafilactic sau șocul alergic se referă la cea mai puternică reacție alergică, care implică un risc care pune viața în pericol a pacienților. Potrivit Sante Magazin, este o urgență medicală gravă fără intervenție medicală promptă. Prognosticul vital este apoi angajat. Aproape 5% dintre persoanele alergice sunt afectate de acest tip de reacție.

Simptomele șocului anafilactic

soc anafilactic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele șocului anafilactic sunt foarte diverse din punct de vedere respirator ( cris de astm ), ORL ( rinită ), oftalmologic ( conjunctivită ) , cardiac (frecvență cardiacă alterată), piele (angioedem, urticarie difuză), digestive (vărsături, dureri de stomac), neurologice (stare de rău, leșin… )…

Adulții sunt de patru ori mai afectați decât copiii

Tratamentul implică o injecție intramusculară de adrenalină (o substanță care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și dilată bronhiile) și spitalizare .

Cum apare șocul anafilactic?

Când alergenii intră în contact cu bazofile și IgE mastocite, aceasta declanșează eliberarea de histamină, leucotriene și alți mediatori inflamatori, ceea ce are ca rezultat contracția difuză a mușchilor netezi (care provoacă, de exemplu, bronhoconstricție, vărsături sau diaree) și vasodilatație cu scurgeri de plasmă (caucând, de exemplu, urticarie sau angioedem ) . „Rezultatul este hipovolemia care provoacă simptome mai grave de natură neurologică: stare de rău, sincopă, comă…”, subliniază Marc Perrussel.

Șocul anafilactic poate rezulta și din așa-numitele reacții „ anafilactoide ” sau „ pseudo-anafilactice ”. Aceste reacții alergice nu implică intervenția IgE. Acestea apar prin stimularea directă a mastocitelor sau prin alte complexe imune. Sunt cauzate de anumiți factori declanșatori precum produse de contrast radioopace iodate, aspirina și AINS, opiacee, anticorpi monoclonali, efort fizic etc.

Alergenii în cauză. Iată o listă cu cei mai frecventi alergeni implicați în șocul anafilactic:

  • anumite medicamente: AINS, aspirina, beta-blocante, antibiotice , anticorpi monoclonali, produse anestezice, insulina etc.;
  • anumite alimente: nuci, alune, proteine ​​alimentare din ouă, fructe/fructe de mare, lapte de vacă etc. În 60% din cazuri, anafilaxia este cauzată de un aliment (sursa 1);
  • anumite proteine ​​(antitoxina tetanica, transfuzie de sange);
  • veninuri de insecte (viespi, albine, viespi etc.) responsabile de 16% din șocurile anafilactice în fiecare an (sursa 1);
  • latex (în special la persoanele care sunt sensibilizate și expuse în mod regulat din motive profesionale sau medicale);
  • produse de contrast radioopace iodate;
  • opiacee;
  • efort fizic: după sau în timpul efortului fizic. Anafilaxia este adesea asociată cu consumul prealabil al unui alergen alimentar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel