marți, mai 26, 2020

Aurul roșu este într-adevăr comestibil și se cultivă pe pământ secetos. Minunăția aromată de un roșu stins are o aromă intensă. Nu îl găsiți în formă de lingou, ci de șuvițe. Cel mai scump condiment din lume este șofranul.

La prețul de 18 dolari pe gram, este un condiment destul de întâlnit în toate bucătăriile lumii. Șofranul acompaniază foarte bine felurile de mâncare cu orez. Îl întâlnim în India, la curry, în Spania la paella, în Italia, la risotto milanez.

Citește și:

Șofranul a fost folosit înca din antichitate în tratamentul multor boli, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat efectul lui terapeutic. Mirodenia de lux conţine fier, uleiuri volatile, protein, sodium, potasiu, vitaminele B1 şi B2, fitohormoni. Este un afrodiziac cu istorie.

Grecii şi arabii foloseau şofranul ca afrodiziac pentru că are proprietăţi asemănătoare hormonilor. Romanii îl adăugau în apa de baie iar femeile, în Evul Mediu, foloseau pomezi de păr cu şofran pentru a fi mai atrăgătoare. În zilele noastre, este indicat în tratamentul impotenţei şi sterilităţii.

Citește și:

Totuși, de ce este atât de scump?

Aceste șuvițe sunt stigmatele uscate ale florilor violet Crocus sativus, rude cu brândușa. Dintr-o floare abia dacă se obțin trei șuvițe. Este nevoie de 250.000 de flori pentru un kilogram de șofran pur, potrivit Reuters.

Adică recolta de pe două terenuri de fotbal. Și culesul este greu, deoarece florile sunt foarte delicate și trebuie culese cu mare atenție. Este o adevărată artă să-l culegi.

Citește și:

Studii recente au arătat că şofranul are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene. Curcumina, substanţa activă din şofran, are capacitatea de a distruge celulele canceroase. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea diferitelor tipuri de cancer.

Arabii îl foloseau pentru proprietăţile lui anestezice şi ca sedativ. Este un excelent antispasmodic, ajută la digestie, creşte apetitul şi tratează colica renală. Este un tonic al inimii, are acţiune antiinflamatoare, fiind folosit sub formă de tincturi în tratamentul artritei. Este un antidepresiv şi antipsihotic eficient şi este folosit cu succes în tratarea isteriei. În medicina indiană, un amestec de şofran şi unt topit este folosit în tratarea diabetului. Oamenii de ştiinţă italieni au descoperit că şofranul poate opri orbirea la bătrâni şi poate trata diverse boli ale ochilor. Însă acest condiment complex trebuie evitat de femeile însărcinate.

Medicamentele care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Şofranul vindecă arsurile şi rănile superficiale, ajutând la regenerarea pielii. Vindecarea este spectaculoasă, ţesutul se reface aproape fără urme ale arsurii.

De unde provine șofranul? 1% din Maroc, 1% din Spania, 2% din Grecia, 5% din India și 90% din Iran.

Iranul produce 90% din șofranul ajuns în toată lumea. Acolo tot procesul tehnologic este mai ieftin, drept pentru care multe țări cumpără șofran din Iran, dar îl ambalează și îl vând ca pe un produs autohton al lor.

Pentru a-și proteja unul din cele mai mari și valoroase bunuri ale sale, Iranul a deschis o bancă unde-și depozitează uriașele cantități de șofran ambalat și cu certificat de proveniență, pentru a îi dovedi autenticitatea.

Nici șofranul nu a scăpat, și el este contrafăcut. Au luat stigmatele altor flori și le-au vopsit pentru a le vinde cu un preț mai mic. Așadar, șofranul ieftin nu este șofran.

Mai mult, cel contrafăcut nu are savoare și aromă, dar a reușit să pătrundă pe piață. Totuși, șofranul adevărat nu și-a pierdut valoarea, este pe aceeași treaptă cu aurul.

Parteneri