Șofranul, cel mai scump condiment din lume, supranumit AURUL ROȘU. Proprietățile lui sunt INCREDIBILE

Aurul roșu este într-adevăr comestibil și se cultivă pe pământ secetos. Minunăția aromată de un roșu stins are o aromă intensă. Nu îl găsiți în formă de lingou, ci de șuvițe. Cel mai scump condiment din lume este șofranul.

La prețul de 18 dolari pe gram, este un condiment destul de întâlnit în toate bucătăriile lumii. Șofranul acompaniază foarte bine felurile de mâncare cu orez. Îl întâlnim în India, la curry, în Spania la paella, în Italia, la risotto milanez.

Șofranul a fost folosit înca din antichitate în tratamentul multor boli, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat efectul lui terapeutic. Mirodenia de lux conţine fier, uleiuri volatile, protein, sodium, potasiu, vitaminele B1 şi B2, fitohormoni. Este un afrodiziac cu istorie.

Grecii şi arabii foloseau şofranul ca afrodiziac pentru că are proprietăţi asemănătoare hormonilor. Romanii îl adăugau în apa de baie iar femeile, în Evul Mediu, foloseau pomezi de păr cu şofran pentru a fi mai atrăgătoare. În zilele noastre, este indicat în tratamentul impotenţei şi sterilităţii.

Totuși, de ce este atât de scump?

Aceste șuvițe sunt stigmatele uscate ale florilor violet Crocus sativus, rude cu brândușa. Dintr-o floare abia dacă se obțin trei șuvițe. Este nevoie de 250.000 de flori pentru un kilogram de șofran pur, potrivit Reuters.

Adică recolta de pe două terenuri de fotbal. Și culesul este greu, deoarece florile sunt foarte delicate și trebuie culese cu mare atenție. Este o adevărată artă să-l culegi.

Studii recente au arătat că şofranul are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene. Curcumina, substanţa activă din şofran, are capacitatea de a distruge celulele canceroase. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea diferitelor tipuri de cancer.

Arabii îl foloseau pentru proprietăţile lui anestezice şi ca sedativ. Este un excelent antispasmodic, ajută la digestie, creşte apetitul şi tratează colica renală. Este un tonic al inimii, are acţiune antiinflamatoare, fiind folosit sub formă de tincturi în tratamentul artritei. Este un antidepresiv şi antipsihotic eficient şi este folosit cu succes în tratarea isteriei. În medicina indiană, un amestec de şofran şi unt topit este folosit în tratarea diabetului. Oamenii de ştiinţă italieni au descoperit că şofranul poate opri orbirea la bătrâni şi poate trata diverse boli ale ochilor. Însă acest condiment complex trebuie evitat de femeile însărcinate.

Medicamentele care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Şofranul vindecă arsurile şi rănile superficiale, ajutând la regenerarea pielii. Vindecarea este spectaculoasă, ţesutul se reface aproape fără urme ale arsurii.

De unde provine șofranul? 1% din Maroc, 1% din Spania, 2% din Grecia, 5% din India și 90% din Iran.

Iranul produce 90% din șofranul ajuns în toată lumea. Acolo tot procesul tehnologic este mai ieftin, drept pentru care multe țări cumpără șofran din Iran, dar îl ambalează și îl vând ca pe un produs autohton al lor.

Pentru a-și proteja unul din cele mai mari și valoroase bunuri ale sale, Iranul a deschis o bancă unde-și depozitează uriașele cantități de șofran ambalat și cu certificat de proveniență, pentru a îi dovedi autenticitatea.

Nici șofranul nu a scăpat, și el este contrafăcut. Au luat stigmatele altor flori și le-au vopsit pentru a le vinde cu un preț mai mic. Așadar, șofranul ieftin nu este șofran.

Mai mult, cel contrafăcut nu are savoare și aromă, dar a reușit să pătrundă pe piață. Totuși, șofranul adevărat nu și-a pierdut valoarea, este pe aceeași treaptă cu aurul.

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

6 ore ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

7 ore ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

7 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

7 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

8 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

8 ore ago

Citeste si: