sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Cercetătorii au descoperit o asociere între severitatea formei manifestate de Covid-19 și grăsimea corporală în exces. Se pare că persoanele care suferă de obezitate, de cele mai multe ori, au un sistem imunitar compromis, iar acest lucru poate facilita apariția efectelor negative provocate de virusul SARS-CoV-2.

Dr. George Sirețeanu, medic primar de chirurghie generală, specializat în chirurgia obezității, explică pentru Jurnalul riscurile pe care această afecțiune le poate provoca în cazul infectării cu noul cornavirus. Odată cu creșterea numărului de persoane obeze, a crescut și numărul pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare sau diabet. Unele studii atestă că există o legătură strânsă între aceste probleme de sănătate și Covid-19, întrucât grăsimea corporală în exces favorizează formele grave ale bolii provocate de noul coronavirus.

Te-ar mai interesa: Zodia care obține o sumă impresionantă de bani în ...

Cum influențează grăsimea corporală în exces forme manifestată de Covid-19?

 „Celulele albe din sânge nu sunt singurul tip de celule care au capacitatea de a emite citokine. Un al doilea tip de celulă care poate emite citokine și poate provoca inflamații sunt adipocitele sau celulele adipoase. Recent, oamenii de știință au descoperit că grăsimea este un organ endocrin activ, unul care poate secreta o întreagă serie de proteine ​​și substanțe chimice, inclusiv citokine inflamatorii. Pe măsură ce corpul adaugă mai mult țesut adipos, mai multe citokine sunt eliberate, declanșând inflamația”, a susținut medicul George Sirețeanu, pentru Jurnalul.

Te-ar mai interesa: Sucul de legume care crește puterea musculară în t...

De ce răspunsul imunitar nu este eficient, în acest caz?

„Persoanele care suferă de obezitate prezintă un răspuns imun antiviral întârziat sau inadecvat, care duce la o recuperare anevoioasă după infectare. Progresia infecției la nivelul plămânilor și apariția simptomelor severe este mai frecventă la populația obeză, care, de cele mai multe ori, prezintă deja un sindrom de hipoventilație restrictivă”, a completat chirurgul.

Din fericire, există o soluție pentru această problemă. Pentru a evita repercusiunile grave ce pot surveni la persoanele obeze, medicul recomandă pierderea în greutate. Cercetătorii au observat o îmbunătățire considerabilă în cazul persoanelor care au reușit să slăbească. Aceștia aveau un sistem imunitar mai puțin activ, ceea ce înseamnă mai puțină inflamație în corp, potrivit medicului George Sirețeanu.

Te-ar mai interesa: Medicii atenționează: Nu grăsimile distrug ficatul...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private