Sari la conținut

Ai grijă! Conceptul de „sistem imunitar întărit” este greșit! Un sistem imunitar HIPERACTIV poate fi fatal: care sunt semnele

sistemul imunitar

Ai grijă! Conceptul de „sistem imunitar întărit” este greșit! Fiecare parte a corpului nostru, inclusiv sistemul imunitar, funcționează cel mai bine atunci când este protejată de atacurile externe și susținută de strategii de viață sănătoasă.

Experții în sănătate cred că, deși ideea de a vă întări sistemul imunitar este atrăgătoare, nu este nevoie de un sistem imunitar mai puternic, ci doar ar trebui să fie echilibrat.

„Conceptul de întărire a sistemului imunitar este inexact. Există, de asemenea, o confuzie larg răspândită cu privire la modul în care sistemul dumneavoastră imunitar funcționează și modul în care corpul dumneavoastră este conceput pentru a combate bolile și infecțiile”, a spus dr, Suzzane Cassel, imunolog la Cedars-Sinai.

Cum funcționează un sistem imunitar

Potrivit Clinicii Cleveland, atunci când organismul simte substanțele străine, cunoscute sub numele de antigene, sistemul imunitar lucrează pentru a le recunoaște și a scăpa de ele, determinând un răspuns imunitar pentru a restabili funcționarea normală.

Experții spun că este o noțiune comună că atunci când oamenii se îmbolnăvesc, simptomele lor sunt un semn că au un virus sau o infecție. Cu toate acestea, în realitate, simptomele sunt un semn că organismul tău luptă împotriva infecției sau virusului, declanșând un răspuns imunitar.

Este posibil să se „întărească” imunitatea?

Potrivit Healthline, este o altă concepție greșită că a avea un sistem imunitar puternic este ceea ce are nevoie organismul.

„De fapt nu vrei ca sistemul tău imunitar să fie mai puternic, vrei ca acesta să fie echilibrat”, a adăugat dr. Cassel. „Prea mult dintr-un răspuns imun este la fel de rău ca un răspuns prea mic”.

Potrivit experților, prea multe suplimente care întăresc imunitatea, cum ar fi vitaminele sau suplimentele, nu au niciun efect asupra sistemului imunitar. Câteva moduri sănătoase de a echilibra sistemul imunitar includ alegerea unui stil de viață sănătos și robust, care ajută organismul să funcționeze corect.

Câțiva pași importanți de urmat sunt:

  • Nu fuma
  • Adoptă o dietă bogată în fructe și legume
  • Fă sport regulat
  • Mentine o greutate sănătoasă
  • Bea alcool doar cu moderație
  • Reglează-ți modelul de somn
  • Evită infecțiile
  • Stai departe de stres
  • Bea apă pentru a te hidrata
  • Fii la curent cu vaccinurile recomandate

Ce se întâmplă când un sistem imunitar devine hiperactiv

Uneori, în încercarea de a se mobiliza, sistemul imunitar merge într-o suprasolicitare, declanșând o reacție excesivă distructivă, cunoscută și sub numele de furtună de citokine.

Potrivit BBC, atunci când citokinele care cresc activitatea imunitară devin prea multe în organism, este posibil ca sistemul imunitar să nu se poată opri singur. Aceste celule se răspândesc dincolo de părțile infectate ale corpului și încep să atace țesuturile sănătoase, ucigând celulele roșii și albe din sânge și dăunând ficatului.

Pereții vaselor de sânge se deschid, de asemenea, lăsând celulele imune să intre în țesuturile din jur, dar vasele devin atât de scurgeri încât plămânii se pot umple cu lichid și tensiunea arterială scade.

Cheaguri de sânge se formează în tot corpul, sufocând și mai mult fluxul de sânge. Atunci când organele nu primesc suficient sânge, o persoană poate intra în șoc, riscând deteriorarea permanentă a organelor sau moartea.

Care sunt simptomele: O persoană care intră într-o furtună de citokine va avea următoarele semne și simptome:

  • Febră
  • Simptome ale sistemului nervos cum ar fi dureri de cap
  • Convulsii
  • Comă
  •  Moartea în cazuri extreme
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel