Sari la conținut

Specialist israelian: „Coronavirusul nu este o boală a copiilor/ Vaccinarea NU ar trebui să fie influențată de datele de expirare sau de pizza gratuită”

Specialist israelian: „Coronavirusul nu este o boală a copiilor/Vaccinarea NU ar trebui să fie influențată de datele de expirare sau de pizza gratuită”.

OMS a ajuns la concluzia că vaccinul Pfizer este „potrivit pentru utilizarea persoanelor cu vârsta de peste 12 ani” și că „copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani care prezintă un risc crescut li se poate oferi acest vaccin alături de alte grupuri prioritare pentru vaccinare”. În același timp, OMS a spus că sunt necesare mai multe dovezi cu privire la utilizarea vaccinurilor anti-covid la această populație înainte de a face recomandări generale.

Israelul, ca și România, a ignorat recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia copiii nu ar trebui să fie vaccinați pentru moment. În acest moment, desfășoară una dintre cele mai uimitoare campanii de vaccinare la nivel mondial pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

„Studiile cu vaccinuri pentru copii sunt în curs de desfășurare și OMS își va actualiza recomandările atunci când dovezile sau situația epidemiologică justifică o schimbare a politicii”, se arată într-un comunicat OMS.

De asemenea, OMS și-a arătat îngrijorarea cu privire la națiunile occidentale cu venituri mai mari care își vaccinează tinerii, în timp ce multe țări cu venituri mici și medii încă nu au obținut suficiente doze pentru a-și inocula populațiile cu risc ridicat.

„Vaccinarea NU ar trebui să fie influențată de datele de expirare, de pizza gratuită sau de filmele apocaliptice despre efectele secundare de pe internet”

În acest context, există specialiști care se întreabă de ce Israelul vaccinează în masă adolescenții atunci când OMS spune să nu o facă. Prof. Rivka Carmi, fostul președinte al Universității Ben-Gurion din Negev și medic primar pediatru israelian și genetician, a declarat că tinerii se vaccinează masiv, în urma unei campanii de PR desfășurată de Ministerul Sănătății și de prim-ministrul Naftali Bennett.

„Ideea mea a fost să aștept și să văd. Aceasta este o campanie foarte agresivă, care spune: „Vaccinați – vom arunca vaccinurile la sfârșitul lunii. Oamenii nu știu cu adevărat faptele – și ar trebui”, a declarat Rivka Carmi, potrivit Jerusalem Post.

Israelul va arunca aproximativ un milion de doze de vaccin Pfizer coronavirus la sfârșitul lunii dacă nu le poate folosi la altceva. Duminică, premierul Israelului a discutat despre posibilele schimburi de vaccinuri între Israel și diferite țări cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla. Până în prezent nu s-a găsit o soluție.

„Dacă fiecărui copil și fiecare părinte care a fost de acord să-și vaccineze copilul i s-ar oferi toate faptele și ar fi semnat un formular de consimțământ informat pentru a înțelege argumentele pro și contra, aș fi mult mai confortabil. Modul în care îl portretizează la televiziunea prime-time nu este chiar corect”, a subliniat Carmi. 

Prof. Cyrille Cohen, șeful laboratorului de imunologie de la Universitatea Bar-Ilan, și-a exprimat sentimente similare.

„Vaccinarea adolescenților ar trebui să fie o decizie personală. Nu ar trebui să fie influențat de datele de expirare, de pizza gratuită sau de filmele apocaliptice despre efectele secundare de pe internet, ci doar de fapte științifice și de sfaturile unui medic pediatru”, a spus acesta.

„Nu trebuie întotdeauna să fii primul din lume”

Scopul țării este de a vaccina cât mai mulți copii posibil, a spus Carmi, și „nu sunt de acord cu el … Nu știm cu adevărat cât de sigur este acest vaccin pentru copii” și „nu trebuie întotdeauna să fii primul din lume”.

„Nu există nicio modalitate de a scăpa de virus. Și chiar și atunci când realizezi imunitatea turmei, vor exista întotdeauna focare care se vor reaprinde și asta este în regulă. Accentul nostru ar trebui să fie grupul cu risc ridicat”, a mai spus Carmi. 

În Isarael, există încă aproximativ 200.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani care nu au fost inoculate.

Chiar și cu amenințarea variantei Delta, care se răspândește rapid în toată țara, sistemul de sănătate al Israelului nu este în pericol și nici tinerii săi, care sunt susceptibili să sufere de formele ușoare ale bolii sau deloc, a spus Carmi.

„Am fost primii care am vaccinat grupurile cu risc ridicat. Iar acest lucru a fost perfect și aplaud guvernul pentru că a adus toate aceste vaccinări și fondurile de sănătate pentru livrarea lor într-un mod atât de eficient. Dar acum, acolo nu este un fel de urgență”, a subliniat prof. Rivka Carmi.

Când Ministerul Sănătății a aprobat prima dată vaccinarea pentru adolescenți, a pus-o la dispoziția celor care o doreau și a recomandat inocularea numai persoanelor cu risc crescut, care locuiau cu cineva cu risc ridicat sau intenționează să călătorească în afara țării. Apoi, pe măsură ce cel mai recent focar a lovit țara, ministerul și-a schimbat politica, făcând apel la toți tinerii de 12 ani și mai mari să se grăbească la fondurile lor de sănătate și să primească vaccinul.

Rivka Carmi - IsraelandYoo

Specialist israelian: „Coronavirusul nu este o boală a copiilor”

Carmi a spus că coronavirusul „nu este o boală a copiilor”. După un an și jumătate, lumea a aflat cât de grav este virusul pentru persoanele în vârstă sau care suferă de afecțiuni medicale de bază. În schimb, copiii tind să fie asimptomatici sau să aibă o formă foarte ușoară. Puțini copii au fost spitalizați pe tot parcursul crizei. În Isarael, din mai mult de 6.400 de decese provocate de COVID-19, doar nouă au fost copii – majoritatea dintre aceștia cu afecțiuni medicale grave.

„Într-adevăr nu știm cât de sigur este acest vaccin pentru adolescenți, mai ales în această perioadă a vieții lor, când cresc și se dezvoltă. Noi deducem că totul va fi sigur din exemplele de la adulți, ceea ce de obicei nu facem. Copiii nu sunt adulți mici”, a explicat Carmi. 

FDA a furnizat autorizație de utilizare în caz de urgență bazată pe doar 1.000 de copii care au primit vaccinul.

„Faptul că nu am văzut efecte adverse în acele 1.000 de cazuri înseamnă că nu există niciun efect advers care să afecteze unul din 1.000 de persoane. Dar dacă există un efect advers care afectează unul din 5.000, nu l-am fi identificat”.

Carmi a citat studii efectuate în Israel și SUA care au legat vaccinul de miocardita, inflamația inimii, la tineri după a doua doză, în special la bărbați.

„Reacțiile imediate vor fi probabil foarte puține”, a subliniat ea. „Dar trebuie să urmărim orice efecte secundare care ar putea fi dezvoltate ulterior.”

Ea a subliniat că nu este anti-vaccinare și că personal crede că șansele ca vaccinurile să fie sigure sunt „foarte mari”. Cu toate acestea, specialistul israelian a subliniat că „nu există niciun motiv pentru a risca copiii, chiar dacă riscul este foarte mic, atunci când avantajul este neglijabil”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel