Sari la conținut

OMS îi urechează pe oficialii statelor europene: „Este inacceptabil că milioane de oameni sunt încă nevaccinați”. Rata medie de acoperire în Europa este de doar 24%

OMS îi urechează pe oficialii statelor europene: „Este inacceptabil că milioane de oameni sunt încă nevaccinați”. Rata medie de acoperire în Europa este de doar 24%

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cazurile Covid au fost din nou în creștere în Europa după doar două luni de declin. OMS a avertizat că va apărea un nou val „dacă nu vom rămâne disciplinați”.

„Săptămâna trecută, numărul cazurilor a crescut cu 10%, determinat de creșterea amestecului, călătoriilor, adunărilor și reducerii restricțiilor sociale. Va exista un nou val în regiunea europeană a OMS, cu excepția cazului în care vom rămâne disciplinați”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, pentru o conferință de presă, potrivit rte.ie.

Kluge a avertizat că această inversare a avut loc în contextul creșterii cazurilor variantei Delta, observată pentru prima dată în India, despre care directorul regional a spus că „îl depășește pe Alpha foarte repede”, referindu-se la varianta care a apărut pentru prima dată în Marea Britanie.

OMS: „Acest lucru este inacceptabil și este departe de acoperirea recomandată cu 80% a populației adulte”

Un raport al agenției UE de control al bolilor ECDC a estimat că varianta Delta mai contagioasă ar putea reprezenta 90% din cazurile noi în UE până la sfârșitul lunii august.

Kluge a mai spus că varianta Delta ar putea deveni tulpina dominantă în regiunea europeană a OMS, care este alcătuită din 53 de țări și teritorii – inclusiv câteva din Asia Centrală – până în august. Directorul regional a spus că lansarea vaccinului nu era nici pe departe acolo unde trebuia să fie pentru a oferi protecția necesară.

S-a demonstrat că vaccinurile protejează și împotriva variantei Delta, dar un nivel ridicat de protecție necesită două doze.

Acoperirea medie a vaccinului în regiunea europeană a OMS a fost de 24%, iar jumătate dintre persoanele în vârstă și 40% din lucrătorii din domeniul sănătății erau încă neprotejate.

„Vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Delta. Nu o doză, ci două doze. Întârzierile în vaccinare costă vieți și economii și, cu cât campaniile de vaccinare sunt mai lente, cu atât vor apărea mai multe variante.

Multe țări au rate bune de vaccinare, dar rata medie de acoperire în Europa este de doar 24%. Și mai grav este că jumătate dintre persoanele vârstnice și dintre angajații din sistemul sanitar nu sunt încă vaccinați. Acest lucru este inacceptabil, pentru că asta arată că suntem departe de acoperirea recomandată de 80% a populației adulte”, a spus șeful OMS Europa.

Hans Kluge a atras atenția că pandemia nu s-a încheiat nicăieri în lume și că ar fi greșit ca oamenii sau autoritățile să considere asta.

„Dacă decideți să călătoriți sau să participați la evenimente mari, evaluați cu atenție riscurile și faceți-o în siguranță, purtați masca mai ales în spații închise sau în mulțime. Vaccinați-vă! Nu ezitați! Vaccinați-vă pentru voi și pentru toți ceilalți”, a mai spus Kluge.

Impactul fotbalului asupra răspândirii virusului SARS-CoV-2

Oficialii OMS au subliniat, de asemenea, impactul turneului de fotbal Euro 2020 asupra răspândirii actuale a bolii pe continent. Turneul se desfășoară în numeroase orașe diferite, inclusiv Londra, Glasgow, St Petersburg, München, Roma și Budapesta.

„Trebuie să privim mult dincolo de stadioane în sine. Trebuie să ne uităm la modul în care ajung oamenii acolo, călătoresc în convoaie aglomerate de autobuze? Și când părăsesc stadioanele, merg în baruri și pub-uri aglomerate pentru a viziona meciurile?

Aceste mici evenimente continue sunt cele care determină răspândirea virusului”, a declarat ofițerul de urgență al OMS, Catherine Smallwood.

UEFA a declarat într-o declarație adresată Reuters că măsurile de atenuare la locurile gazdă „sunt pe deplin aliniate cu reglementările stabilite de autoritățile locale de sănătate publică competente”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel