Sari la conținut

Studiu realizat în rândul militarilor americani pune pe jar lumea științei. Noi dovezi leagă Miocardita de vaccinurile anti-covid

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

Studiu realizat în rândul militarilor americani pune pe jar lumea științei. Noi dovezi leagă Miocardita de vaccinurile anti-covid.

Potrivit unui studiu publicat marți, membrii armatei americane care au fost vaccinați anti-covid au prezentat rate mai mari decât se aștepta de inflamație cardiacă, deși afecțiunea era încă extrem de rară.

Studiu realizat în rândul militarilor americani pune pe jar lumea științei

Potrivit Reuters, studiul a constatat că 23 de bărbați anterior sănătoși, cu o vârstă medie de 25 de ani, s-au plâns de dureri în piept la patru zile după ce au primit vaccinul anticovid. Rata incidentelor a fost mai mare decât ar fi anticipat unele estimări anterioare, a precizat studiul.

Toți pacienții, care, la momentul publicării studiului, se recuperaseră sau se aflau în curs de recuperare în urma unei miocardite – o inflamație a mușchiului cardiac – au primit injecții realizate fie de Pfizer și BioNTech, fie de Moderna.

Potrivit studiului, publicat în revista medicală Jama Cardiology, 19 dintre pacienți erau membri militari actuali care primiseră a doua doză de vaccin. Ceilalți fie primiseră o singură doză, fie erau pensionați din armată.

Estimările populației generale ar fi prezis opt sau mai puține cazuri de miocardită la cei 436.000 de militari de sex masculin care au primit două vaccinuri Covid-19, a precizat studiul.

Importanța recunoașterii miocarditei ca un posibil efect secundar al vaccinării anti-covid

Alte două noi serii de cazuri publicate marți în JAMA Cardiology susțin o legătură între a doua doză de vaccinuri anti-covid pe bază de mARN și dezvoltarea miocarditei acute în 4 până la 5 zile. Similar studiilor anterioare, rapoartele arată că pacienții afectați tind să fie tineri și bărbați şi prezintă dureri în piept, constatări anormale ale ECG și troponine crescute.

Autorul principal al uneia dintre noile studii, Han Kim, MD (Duke Cardiovascular Magnetic Resonance Center, Durham, NC),  a declarat că posibilitatea unei legături cauzale este consolidată de miocardită, care a avut loc la 5 zile după vaccinare în ambele studii.

„Este important ca medicii să-și dea seama că acesta este un posibil efect secundar al vaccinării anti-covid, astfel încât să o poată trata în mod adecvat”, a subliniat dr. Han Kim.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a început să investigheze potențiala legătură dintre vaccinurile cu ARNm și miocardita încă din aprilie, după ce Israelul a semnalat că studiază astfel de cazuri la persoanele care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech în această țară și după un raport potrivit căruia armata americană a descoperit, de asemenea, cazuri.

De asemenea, în acest moment, autoritățile de reglementare a sănătății din mai multe țări își desfășoară propriile investigații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.