Sari la conținut

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Obiceiul comun din timpul nopții care crește riscul de diabet

mirosuri ce ajuta memoria în timpul somnului
Sursa foto; arhiva Doctorul Zilei
Plante care ajuta memoria în timpul somnului

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Obiceiul comun din timpul nopții care crește riscul de diabet.

Cercetătorii au investigat recent efectele expunerii la lumină în timpul somnului asupra sănătății. Astfel, au descoperit că expunerea la lumină chiar și în timpul unei nopți de somn crește ritmul cardiac în timpul somnului și afectează metabolismul glucozei în dimineața următoare.

Obiceiul comun din timpul nopții care crește riscul de diabet

Ei spun că somnul fără expunere la lumină este probabil benefic pentru sănătatea cardiometabolică. Expunere lalumină artificială noaptea este răspândită la nivel global și este legată de efecte negative asupra sănătății și bunăstării.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago au investigat recent efectele biologice ale diferitelor niveluri de expunere la lumină în timpul somnului.

Potrivit studiului, publicat în PNAS, expunerea la lumină ambientală moderată în timpul unei nopți de somn poate afecta glucoza și reglarea cardiovasculară și poate crește factorii de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

„Rezultatele acestui studiu demonstrează că doar o singură noapte de expunere la iluminarea moderată a camerei în timpul somnului poate afecta glicemia și reglarea cardiovasculară, care sunt factori de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Phyllis Zee, șef de medicină a somnului la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

„Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze expunerea la lumină în timpul somnului”.

Există deja dovezi că expunerea la lumină în timpul zilei crește frecvența cardiacă prin activarea sistemului nervos simpatic, care îți pune inima în viteză mare și mărește vigilența pentru a face față provocărilor zilei.

„Rezultatele noastre indică faptul că un efect similar este prezent și atunci când expunerea la lumină are loc în timpul somnului de noapte”, a mai spus Zee.

Cele mai bune sfaturi pentru reducerea luminii în timpul somnului

  • Nu aprinde luminile. Dacă aveți nevoie să aveți o lumină aprinsă (pe care adulții mai în vârstă o pot dori pentru siguranță), folosiți o lumină slabă care să fie mai aproape de podea.
  • Culoarea este importantă. Chihlimbarul sau o lumină roșie/portocalie este mai puțin stimulativă pentru creier. Nu folosiți lumină albă sau albastră și țineți-o departe de persoana care doarme.
  • Nuanțele opace sau măștile pentru ochi sunt bune dacă nu poți controla lumina exterioară. Mutați-vă patul astfel încât lumina exterioară să nu strălucească pe față

Lumina artificială pe timp de noapte este legată de obezitate la femei

Un alt studiu, publicat în 2019, a constatat că lumina artificială pe timp de noapte (ALAN- artificial light at night, n.red.), cum ar fi cea de la o lumină de noapte sau un televizor, este legată de obezitate la femei. Aceste descoperiri sugerează că expunerea la lumină în timpul somnului poate afecta negativ reglarea metabolică.

Alte cercetări indică faptul că expunerea la lumină îmbogățită cu albastru dimineața și searamodifică metabolismul glucozei și crește rezistența la insulină în comparație cu expunerea la lumină slabă.

Potrivit medicalnewstoday.com, un alt studiu a constatat că nivelurile mai mari de ALAN sunt legate de rate mai mari de diabet de tip 2 în rândul adulților în vârstă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel