marți, ianuarie 25, 2022

Statinele reduc riscul de a dezvolta boli de inima ajutând la oprirea producției de colesterol în ficat. Potrivit Harvard Health, statinele produc acest efect cel mai eficient la un anumit moment al zilei.

Statinele oferă o salvare crucială pentru milioane de oameni cu risc de boli de inimă, deoarece ajută la scăderea nivelului ridicat de colesterol. Colesterolul LDL, cunoscut sub numele de colesterolul „rău”, urcă în interiorul arterelor tale, crescând astfel riscul de boli de inimă. Statinele scad colesterolul ridicat prin blocarea unei enzime care ajută ficatul să producă colesterol.

Te-ar mai interesa: Anunț pentru părinți! Testarea rapidă în școli. Co...

Seara este cel mai optim moment al zilei pentru a lua statine, potrivit Harvard Health.

Organismul de sănătate explică: „La majoritatea oamenilor, producția de colesterol atinge cote maxime seara târziu.

Corpul descompune destul de repede fluvastatina (Lescol), lovastatina (generic, Mevacor), pravastatina (generic, Pravachol) și simvastatina (generic, Zocor).

Prin urmare, luarea lor seara „vă asigură că aveți suficiente medicamente la bord atunci când aveți cea mai mare nevoie”, se spune.

Două alte statine, atorvastatina (Lipitor) și rosuvastatina (Crestor) nu se descompun la fel de ușor, așa că le puteți lua oricând.

Te-ar mai interesa: Care este vârsta ideală de apariție a menopauzei? ...

Există efecte secundare?

Ca toate medicamentele, statinele pot provoca reacții adverse. Dar majoritatea oamenilor le tolerează bine și nu au probleme.

„Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile de a lua statine înainte de a începe să luați medicamentul”, explică NHS.

Efectele secundare pot varia între diferite statine, dar efectele secundare comune includ:

  • Durere de cap
  • Ameţeală
  • Senzație de oboseală neobișnuită sau slăbiciune fizică
  • Probleme ale sistemului digestiv, cum ar fi constipație, diaree, indigestie
  • Dureri musculare
  • Probleme de somn
  • Număr scăzut de trombocite în sânge

Schema Yellow Card vă permite să raportați reacțiile adverse suspectate de la orice tip de medicament pe care îl luați.

Te-ar mai interesa: Măsurile împotriva virusului, o aberație. Autorită...

Este condus de un organ de supraveghere a siguranței medicamentelor numit Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Asistență Medicală (MHRA).

Riscurile oricăror efecte secundare trebuie să fie echilibrate cu beneficiile prevenirii problemelor grave.

O revizuire a studiilor științifice privind eficacitatea statinelor a constatat că aproximativ 1 din 50 de persoane care iau medicamentul timp de cinci ani va evita un eveniment grav, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, ca rezultat.

Te-ar mai interesa: Vrei să slăbeşti? Urmează regulile monahale şi rez...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private