Sari la conținut

Stațiuna balneară pentru femeile cu cancer de sân și de col uterin în stadiu avansat. Ce este și ce NU este permis din punct de vedere balnear

cancer de sân

După cancerul de sân, majoritatea femeilor din întreaga lume au cancer de col uterin. Vestea bună este că multe cazuri pot fi acum vindecate dacă sunt diagnosticate într-un stadiu incipient al bolii. Prin urmare, multe femei cu cancer de sân și de col uterin (care acum sunt vindecate, din fericire) ar dori să știe dacă remediul din hrișcă poate fi folosit. Desigur, dar condiționat!

Stațiunea Sovata oferă beneficii persoanelor cu cancer de sân și de col uterin în stadiu avansat, inclusiv un climat plăcut și relaxant, înot în bazine cu apa curata, gimnastica medicala și funcțională personalizata, oxigenoterapie intensa și tratamente.

Lacul Ursu
Sursă foto: Sovata

În ultimii ani, tratamentul precoce al bolnavilor de cancer după tratamentul în diferite stațiuni termale a devenit o problemă și există trei motive posibile pentru aceasta.

1. Numărul pacienților diagnosticați cu cancer continuă să crească.

2. Tratamentele tumorale (inclusiv imunoterapia) devin mai puțîn invazive și mai eficiente, la fel că și metodele de excludere a recidivei tumorii (scanări PET, teste genetice moleculare etc.) .

3. Pacienții după vindecare de cancer au dreptul de a relua viața socială și profesională cât mai curând posibil și de a restabili cea mai bună calitate posibilă a vieții.

Tratamentul balnear recomandat după încheierea completă a celui oncologic

„Tot mai multe țări, precum Franța, Austria, Cehia, pledează pentru tratament balnear precoce după încheierea completa a tratamentului oncologic, chiar cu recomandarea medicilor oncologi și în programe de sănătate subvenționate de stat”, aflăm de la dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata.

 

Ce este și ce NU este permis din punct de vedere balnear unui pacient aflat în stadiul post-cancer?

„Răspunsurile sunt mai frecvent empirice decât de tip , deoarece cercetările pe oameni sunt limitate de motive de etică. Nu există în prezent standarde și protocoale de consens internațional în acest domeniu. Țările cu potențial balnear acționează fiecare pe baza experienței proprii”, adaugă balneologul.

Iată care sunt recomandările în cazul unui pacient aflat în stadiul post-tratament oncologic:

 • Trimiterea într-o stațiune balneară trebuie se face cu acordul medicului curant oncolog;
 • Prescrierea anumitor proceduri balneare se face individual. Dacă se poate exclude cu certitudine prezența metastazelor, teoretic pacientul poate beneficia de tratament balnear!

În absența altei experiențe medicale locale de certitudine, se respectă regula clasică:

 • „procedurile balneare pot fi începute la 5 ani după tratament oncologic, cu condiția controalelor anuale repetate negative și acordul medicului curant oncolog”;
 • În faza de convalescență (primele 6 luni post-tratament oncologic) se vă evita trimiterea pacientului în stațiuni balneare cu climat solicitant (câmpie/stepă, litoral, munte – adică altitudini sub 200 metri, și peste 800 metri), din cauza suprasolicitării de aclimatizare.

În contextul dat, cui se adresează tratamentele efectuate la Sovata?

„Stațiunea Sovata se pretează pacienților post-oncologici încă din faza de convalescență, deoarece dispune de climat sedativ, de cruțare, efortul de aclimatizare fiind minim. În bazele de tratament ale hotelurilor Ensana (Sovata, Brădet, Ursina) sunt utilizate apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic, ambele extrase din Lacul Ursu, că factori naturali de cură specifici”, punctează dr. Suzana Pretorian.

Conform specialistului, citat de desprespa.ro, în funcție de categoriile de pacienți post-oncologici sunt permise următoarele proceduri oferite de hotelurile Ensana:

 • În cazul pacienților convalescenți sunt permise: gimnastică medicală individuală, și cea funcțională, exerciții fizice și înot în bazinele cu apă simplă, hidroterapie tip masaj cu bule, oxigenoterapie forte, masaj plantar.
 • Nu sunt permise drenajul limfatic, sauna, apa sărată, împachetările cu nămol, electroterapia, inhalațiile cu apă sărată. De asemenea, este contraindicată îmbăierea în Lacul Ursu.

În perioada 1 – 5 ani post-tratament oncologic, doar imediat după controlul oncologic anual negativ, se pot adăuga unele proceduri la cele de mai sus:

 • aerosoli cu apă sărată (cu condiția că tumora eradicată să nu fi fost în zona cap-torace);
 • masaj relaxant blând pe zone mici;
 • împachetări cu nămol la temperatura camerei, la distanță de locul tumorii eradicate și pe zone strict limitate.

La pacientele cu cancer mamar și cancer de col uterin sunt în continuare interzise îmbăierile în Lacul Ursu.

„La pacientele cu cancer mamar și cancer de col uterin sunt în continuare interzise îmbăierile în Lacul Ursu și în bazine cu apă sărată, tratamentele vaginale cu apă sărată și nămol, inhalațiile cu apă sărată la cameră. Sunt permiși aerosolii (limitarea efectului la sfera ORL) la pacientele vindecate de cancer de col uterin (NU mamar).”, completează balneologul.

După 5 ani de la încheierea tratamentului oncologic este permisă adăugarea altor proceduri la cele menționate anterior:

 • apa sărată la piscine, 10 minute pe zi, maxim 5 zile, sau îmbăiere în Lacul Ursu, 20 minute/zi, după 15 august (temperatura la adâncimea de 1,5 -2 metri scade sub 30 de grade Celsius), maxim 5 zile,
 • nămol cald pe câteva zone mici, la distanță de tumora inițială (excepție făcând pacientele cu cancer mamar),
 • inhalații cu apă sărată (excepție: pacientele cu cancer mamar hormon-sensibil sau cancer cap-torace).

Că o regulă generală, după 5-10, sau mai mulți ani post-tratament oncologic, se vor evita:

 • îmbăierea prelungită (peste 20 de minute) în apă sărată hiperconcentrată de peste 32 de grade Celsius, în apă simplă de peste 37 de grade Celsius,
 • împachetări cu nămol de peste 38 de grade Celsius sau generale/jumătate de corp.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.