Sari la conținut

Plante miraculoase, care curăță arterele, reglează colesterolul și glicemia

Ștevia și leurda sunt două plante de care ar trebui să abuzăm, ori de câte ori avem ocazia. Vin direct din farmacia naturii.

Leurda

 

Compoziția leurdei o recomandă într-o gamă largă de afecțiuni, de la hipertensiunea arterială, ateroscleroză, diaree și constipație, până la utilizări externe, în reumatism, pentru răni sau eczeme. În afară de miros și gust, leurda a preluat de la usturoi și proprietățile terapeutice, asigurate de bogăția de nutrienți, atât de utili organismului, la ieşirea din iarnă: vitaminele A și C, sulfură de alil (substanța care-i imprimă gustul și mirosul specific usturoiului), ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozina (compus care reduce colesterolul și împiedică formarea cheagurilor).

Cu 61 de calorii la 100 de grame de frunze, leurda este recomandată și în dietele de slăbire.

În gută și artrită, se pun cataplasme din frunzele tocate într-un mojar de porțelan și învelite, apoi în tifon. În afecțiunile cardiovasculare cu colesterol mărit, se fac cure de trei săptămâni, primăvara, cu două porții zilnice de salată din frunze cât mai proaspete. În restul anului se pot face cure, de câte o lună, cu ulei de leurdă, două lingurițe, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Ștevia

Mâncare de ștevie cu mămăligă.
Sursa pozei: bucataras.ro.

Ştevia este bogată în minerale esențiale, calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitaminele B, K şi C. Se consumă crudă, în salate, dar şi în supe, ciorbe, sau pur şi simplu tocată, cel mai des în asociere cu orezul, ca mâncare.

lată alte câteva beneficii ale șteviei: previne instalarea asteniei de primăvară, combate stresul oxidativ, iar conținutul bogat de fier o recomandă în anemii.

Reglează glicemia, tratează rănile și afecțiunile gingivale, datorită  puternicului ei efect antibacterian, şi combate constipația, datorită conținutului de fibre. Stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia.

Rețineți! Ştevia este contraindicată mamelor care alăptează, din cauza compuşilor antrachinonici care ajung în lapte și pot cauza diaree sugarului.

Sucul din rădăcină de ștevie este un bun adjuvant în tuse, pneumonie şi tuberculoză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel