vineri, mai 27, 2022

Un fake news privind vaccinul Pfizer, care a circulat pe rețelele de socializare, a fost dezminţit de către RO Vaccinare, platforma națională de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Știre FALSĂ, dezminţită de RO Vaccinare. Mesajul care a speriat oamenii circulă pe rețelele de socializare

Platforma națională de informare despre vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare, a scris un mesaj public prin care i-a avertizat pe oameni că pe rețelele de socializare circulă informația FALSĂ care susține că vaccinul Pfizer ar avea oxid de grafen.

Te-ar mai interesa: S-au înmulțuit cazurile copiilor bolnavi de diabet...

Această informație eronată este un fake news și i-a îndemnat pe oameni să se informeze despre vaccinul împotriva COVID-19 doar din surse oficiale.

„Vaccinurile împotriva Covid-19 nu conțin oxid de grafen! Mai multe articole și postări pe platformele de social media care afirmă fals că „oxidul de grafen” este prezent în vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 și care citează un studiu al unui profesor de la Universitatea din Almeria, Spania în acest sens au fost distribuite de mii de ori în mai multe limbi.

Acuzația este nefondată și provine dintr-un studiu greșit metodologic. Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer – sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. Mai mult, universitatea s-a distanțat de document și de concluziile sale.”, s-a scris pe Facebook.

Te-ar mai interesa: Pepenele roșu: Beneficii și curiozități surprinzăt...

Ce este oxidul de grafen?

Platforma națională de informare a explicat ce este oxidul de grafen și i-a îndemnat pe cititori să raporteze toate știrile false despre COVID-19 pe E-mail: verificat@afp.com.

Grafenul este un nanomaterial (un compus format din particule minuscule) despre care se spune că are proprietăți antibacteriene și antivirale. Printre alte proprietăți pe care le are, este flexibil, conductiv, ușor, puternic și se pare că este cel mai subțire material din lume – ceea ce îl face atractiv pentru inovație. Materialul a fost izolat pentru prima dată în 2004.

Te-ar mai interesa: Menopauza la bărbați: 6 simptome de luat în seamă....

O inițiativă de cercetare care poate oferi informații despre proprietățile grafenului este Graphene Flagship care este finanțat de Comisia Europeană și „reunește aproape 170 de parteneri academici și industriali din 22 de țări”.

Conform experților, oxidul de grafen este un derivat al grafenului, care este mai solubil.
„Oxidul de grafen este o substanță diferită, care poate avea până la 50-60% oxigen. Prezența atomilor de oxigen duce la o structură complet diferită de grafen, care a fost utilizată în baterii, senzori, cerneluri și multe altele”, a explicat Maurizio Prato de la Graphene Flagship pentru AFP.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private