Sari la conținut

Studiu. Cinci boli atacă zonele lingvistice din creier. „În unele cazuri, boala lovește zona responsabilă de gramatică, în altele zona responsabilă de înțelegerea cuvintelor”

afazie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie

Studiu. Cinci boli atacă zonele lingvistice din creier. „În unele cazuri, boala lovește zona responsabilă de gramatică, în altele zona responsabilă de înțelegerea cuvintelor”.

Există cinci tulburări neurologice diferite care atacă rețeaua de limbaj a creierului, ducând la afazie primară progresivă. Sursa: Universitatea Northwestern

Potrivit unui studiu Northwestern Medicine, există cinci boli diferite care atacă zonele de limbaj din emisfera stângă a creierului, care provoacă încet tulburări progresive ale limbajului cunoscute sub numele de afazie primară progresivă (PPA).

Studiu. Cinci boli atacă zonele lingvistice din creier. „În unele cazuri, boala lovește zona responsabilă de gramatică, în altele zona responsabilă de înțelegerea cuvintelor”

„Am descoperit că fiecare dintre aceste boli afectează o parte diferită a rețelei lingvistice”, a spus autorul principal, Dr. M. Marsel Mesulam, director al Centrului Mesulam pentru Neurologie Cognitivă și Boala Alzheimer din Northwestern, potrivit neurosciencenews.com.

„În unele cazuri, boala lovește zona responsabilă de gramatică, în altele zona responsabilă de înțelegerea cuvintelor. Fiecare boală progresează într-un ritm diferit și are implicații diferite pentru intervenție.”

Acest studiu se bazează pe cel mai mare set de autopsii PPA – 118 cazuri – asamblate vreodată.

„Pacienții au fost urmăriți de mai bine de 25 de ani, așa că acesta este cel mai amplu studiu de până acum privind speranța de viață, tipul de tulburări de limbaj și relația dintre boală și detaliile tulburărilor de limbaj”, a spus Mesulam, de asemenea șef al neurologiei comportamentale la Northwestern. Facultatea de Medicină a Universității Feinberg.

Pacienții cu PPA au fost înrolați prospectiv într-un studiu longitudinal care a inclus testarea limbajului și imagistica structurii și funcției creierului. Studiul a inclus consimțământul pentru donarea de creier la moarte. Se estimează că unul din 100.000 de oameni au PPA, a spus Mesulam.

În 60% din cazuri, simptomele afaziei sunt atribuite demenței

Simptomele inițiale ale PPA pot fi subtile și uneori atribuite anxietății sau problemelor cu gâtul. Chiar și specialiștii pot nu reuși să pună un diagnostic în timp util.

În 40% din cazurile de PPA, boala de bază este o formă foarte neobișnuită a bolii Alzheimer. Este neobișnuit, deoarece afectează limbajul mai degrabă decât memoria și pentru că poate începe mult mai devreme când persoana are sub 65 de ani.

În 60% din cazuri, bolile care provoacă PPA aparțin unui grup complet diferit de afecțiuni numite degenerescență lobară frontotemporală (FTLD). Deși majoritatea oamenilor nu au auzit de acest lucru, condițiile de degenerescență lobară frontotemporală sunt responsabile pentru aproximativ 50% din toate demența care debutează înainte de vârsta de 65 de ani.

Diagnosticul precis poate fi realizat acum cu noi metode imagistice și biochimice. Odată ce boala de bază este diagnosticată, există multe abordări diferite la nivel de boală (medicament) și la nivel simptomatic.

„Smecheria este să abordați PPA la ambele niveluri simultan”, a spus Mesulam.

Oamenii de știință vor să găsească tratamente farmacologice potrivite fiecărei boli care stă la baza afaziei

Dacă boala Alzheimer este cauza, un pacient poate fi tratat cu medicamente și canalizat în studii clinice. La nivel de simptom, o persoană care are dificultăți cu gramatica și găsirea cuvintelor poate primi terapie de vorbire țintită.

Persoanele cu înțelegere a cuvintelor ar primi un alt tip de terapie a vorbirii sau, poate, stimulare magnetică transcraniană, care pare să funcționeze cel mai bine pentru acest deficit special.

Anxietatea în jurul găsirii cuvintelor poate fi tratată cu medicamente anti-anxietate și terapie comportamentală. Următorul pas în cercetare este de a îmbunătăți acuratețea diagnosticului prin noi biomarkeri pentru a identifica dacă PPA al pacientului este cauzată de boala Alzheimer sau FTLD.

Oamenii de știință din Northwestern doresc, de asemenea, să găsească tratamente farmacologice potrivite fiecărei boli care stă la baza PPA și să individualizeze intervențiile.

Un alt obiectiv este de a proiecta intervenții simptomatice non-farmacologice bazate pe natura tulburării de limbaj.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel