Categories: Ştiri sănătate

Studiu. COVID-19 ar putea deteriora sperma? „Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”

Studiu. COVID-19 ar putea deteriora sperma? „Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”.

Potrivit medscape.com, sperma bărbaților ar putea fi influențată negativ de Covid-19. Dr. Slavian Bumbu, medicul primar ginecolog, doctor în științe medicale, a prezentat pe pagina sa de Facebook, rezultatele unui studiu potrivit căruia sistemul reproductiv masculin ar putea fi „deterioart de infecția covid”.

„Sistemul de reproducere masculin”a r trebui considerat o cale vulnerabilă a infecției cu Covid-19 și declarat organ de risc ridicat de Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat doctorandul Behzad Hajizadeh Maleki, potrivit straitstime.com

Redăm postarea integrală a dr. Slavian Bumbu.

COVID-19 ar putea deteriora sperma

„Furnizăm primele dovezi experimentale directe că sistemul reproductiv masculin ar putea fi vizat și deteriorat de infecția COVID-19”, notează autorii în articolul lor publicat online pe 29 ianuarie în Reproduction.
Conduși de doctorandul Behzad Hajizadeh Maleki, care lucrează în prezent la Universitatea Justus Liebig din Giessen, Germania, cercetătorii spun că amploarea efectelor adverse asupra spermei este legată de severitatea bolii și recunosc că impactul pare să scadă în timp.

„Sistemul de reproducere masculin ar trebui declarat organ de risc ridicat de OMS”

Cu toate acestea, rezultatele arată că testiculele „ar trebui să fie declarate organ de risc ridicat, conform Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus Maleki într-un comunicat de presă și că este necesară monitorizarea funcției de reproducere a bărbaților mai tineri care se recuperează după COVID-19.
Channa Jayasena, PhD, endocrinologie și andrologie reproductivă, Imperial College London, Marea Britanie, a spus că, deoarece receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) – utilizat de virusul SARS CoV-2 pentru a intra în celule – se găsește în testicule, a existat îngrijorare cu privire la posibila afectare a fertilității masculine după infecție.
Maleki a spus: La barbații cu COVID-19, markerii de inflamație și stres oxidativ în celulele spermatozoizilor au fost semnificativ crescuți cu mai mult de 100%, comparativ cu controalele sănătoase potrivite vârstei.

„Căile care facilitează moartea celulelor spermatozoice au fost activate; concentrația spermei a fost redusă cu 516%, motilitatea cu 209%, iar morfologia spermei a fost modificată cu 400%”, a explicat el.

Aceasta stare reprezintă oligoastenoteratozoospermia, care este una dintre cele mai frecvente cauze de subfertilitate la bărbați.
Sheena Lewis, dr., Profesor de Medicină a Reproducerii la Universitatea Queen’s Belfast, a spus: „Îmi fac griji că bărbații cu COVID au avut o greutate corporală substanțial mai mare și au urmat o serie de tratamente terapeutice. Știm că obezitatea ca singur factor reduce calitatea spermei. Tratamentele COVID-19 ar fi putut afecta și calitatea spermei acestor bărbați, mai degrabă decât COVID-19 în sine” a declarat ea pentru UK Science Media Center.

 

 

Recent Posts

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt…

8 ore ago

Tipurile de cancer care se moștenesc cel mai frecvent

Ce tipuri de cancere se moștenesc. Cancerul, una dintre cele mai temute boli ale secolului…

9 ore ago

Cel mai încărcat energetic loc din România. Cei care ajung acolo se revigorează brusc și se pot vindeca de boli

Locul din România cu cea mai puternică încărcătură energetică se numește Gura De Rai, iar…

9 ore ago

Alimente bogate în estrogen natural benefice pentru femeile la menopauză

Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de…

10 ore ago

DNA a anunțat că IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru corupție

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în…

10 ore ago

Medic: Lipsa acestor două vitamine poate cauza varice și vânătăi

Varice, vene sparte și vânătăi pe picioare din senin. Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică,…

11 ore ago

Citeste si: