Sari la conținut

Studiu: De ce refuză oamenii vaccinurile anti-Covid-19? Se anunță prelungirea pandemiei

vaccinate

Un studiu amplu descoperă că un număr însemnat de oameni refuză vaccinurile anti-Covid-19. Iată cum dezinformarea și teoriile false conving persoanele să renunțe la vaccin, punând în pericol revenirea la normalitate.

Conform știripesurse.ro, tot mai mulți oameni își pierd încrederea în eficiența vaccinului anti-Covid-19. Acest lucru nu pune în pericol numai sănătatea multor persoane, ci se riscă prelungirea pandemiei. Refuzarea vaccinului ar putea cauza o scădere a ratelor de imunitate necesare pentru a proteja o populație majoritară.

În SUA și Marea Britanie s-a realizat un studiu, bazat pe 8,000 de persoane. Conform acestuia, puțini oameni aleg să se vaccineze, mult mai puțini decât procentul de 55%  necesar pentru a obține imunitatea de grup, susține agerpres.ro.

Vaccinurile funcţionează doar dacă oamenii le folosesc. Dezinformarea stimulează anxietăţile şi incertitudinile existente legate de noile vaccinuri anti-COVID-19, precum şi de noile platforme care sunt folosite pentru a le dezvolta”, a declarat Heidi Larson, profesoară la London School of Hygiene & Tropical Medicine, coautoare a studiului. „Acest aspect ameninţă să submineze nivelurile de acceptare a vaccinurilor anti-COVID-19”, a adăugat Heidi Larson, directoarea iniţiativei internaţionale Vaccine Confidence Project.

Studiul a fost publicat la scurt timp după ce compania farmaceutică Pfizer a anunțat vaccinul cu o eficiență de 90%. Vaccinul puternic este esențial în combaterea pandemiei, însă autoritățile se confruntă cu o rezistență din ce în ce mai mare.

Dezinformarea pare să joace un rol major în această rezistență. Un studiu despre dezinformare a prezentat oamenilor diferite surse și date despre vaccin, pentru a determina efectul psihologic și schimbările survenite. Înainte să le fie prezentate informații contradictorii, 54% de persoane din SUA și 41,2 din Marea Britanie au susținut că s-ar vaccina. După prezentarea informațiilor, însă, procentele persoanelor care s-ar vaccina au scăzut cu 2,4 %(SUA), respectiv 6,4%(Marea Britanie).

În ambele cazuri, persoanele fără studii superioare, sau care au probleme financiare, sunt predispuse să refuze formula.  Cei mai mulți respondenți care au acceptat vaccinul au spus că o fac pentru a-și proteja familiile și apropiații.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel