Sari la conținut

Studiu: Febra fânului și eczema pot fi legate de diferite tulburări psihice și mentale

alergia
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Reactiile adverse pot fi letale

Febra fânului este un răspuns alergic la alergenii din exterior, caracterizată printr-o mâncărime, înfundare și curgere a nasului. Afecțiunea, care de obicei lovește atunci când temperaturile cresc, a fost legată de o serie de tulburări psihiatrice. Dar oamenii de știință continuă să dezbată dacă relația dintre tulburări este cauzală.

Febra fânului, descrisă de mulți ca o pacoste, afectează anual una din patru persoane din Marea Britanie. S-a demonstrat anterior că acești oameni sunt mai susceptibili de a suferi de alte afecțiuni cauzate de alergii, cum ar fi astmul, eczema și alergia alimentară. Dar cercetările separate sugerează că aceștia pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare de tulburări psihiatrice

Un corp de cercetare din 2018, publicat în jurnalul Brain Behavior and Immunity, a constatat că persoanele cu afecțiuni legate de alergii au mai multe șanse de a suferi de o tulburare psihiatrică.

Rezultatele au sugerat că astmul bronșic, rinita alergică (febra fânului) și dermatita atopică (eczema), denumite cei trei A – ar putea fi legate de un risc mai mare de tulburări psihiatrice.

Potrivit studiilor, pare să existe o incidență crescută a depresiei, schizofreniei și anxietății în rândul persoanelor cu eczeme.

Alte alergii, cum ar fi astmul și febra fânului, totuși, au fost asociate cu schizofrenie, depresie și bipolaritate.

Cercetarea, care a analizat o cohortă de peste 46.000 de persoane, a constatat că 10,8% dintre persoanele cu boli alergice au dezvoltat o tulburare psihiatrică pe o perioadă de 15 ani.

Studiul a fost lansat după ce autorul principal a observat că pacienți de-ai săi care sufereau de unul dintre cei trei A au prezentat și semne de neliniște emoțională.

Doctorul Nian-Sheng Tzeng a spus: „În calitate de clinician, am observat că unii pacienți cu cei trei A păreau să sufere emoțional – ceea ce joacă un rol atât în alergiile comune, cât și în tulburările psihiatrice.

Am dori să le informăm clinicienilor care îngrijesc pacienții cu boală alergică că riscul lor pentru boli psihiatrice poate fi mai mare”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel