Sari la conținut

Studiu. „Imunizarea colectivă în mediul urban din România este de peste 60%/Majoritatea românilor a trecut prin boală fără să fi știut”

Studiu. „Imunizarea colectivă în mediul urban din România este de peste 60%/Majoritatea românilor a trecut prin boală fără să fi știut”.

Un studiu realizat recent în România arată că rata imunizării colective, dobândită post-infecție sau post-vaccinare, este de 64% în orașele mari ale României și de 59% în orașele mici. Astfel, ponderea cea mai mare este dată de cei care s-au vaccinat, în orașele mari, respectiv de cei care au trecut prin boală, în orașele mici.

Studiul realizat de MedLife a intenționat evaluarea gradului de imunizare dobândită natural sau în urma vaccinării, în România, la nivel urban. Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în orașe cu particularități diferite în ceea ce privește rata de vaccinare și rata de infectare: București, Cluj, Constanța, Timișoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț – zona 2.

Concluziile studiului arată un grad de imunizare colectivă la nivel urban, în România, de peste 60%, pondere care poate explica scăderea cazurilor noi din ultimile luni.
Analiza în comparație a celor două zone vizate indică faptul că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecția Covid, fie în urma vaccinării, este de 64% în mediul urban mare, respectiv de 59% în mediul urban mic.

Studiu: De trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu Covid, în comparație cu raportările oficiale

  • Jumătate din populația mediului urban mic și o treime din populația mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult față de statisticile oficiale.
  • Analiza confirmă că majoritatea a trecut prin boală fără să fi știut.
  • Studiul mai evidențiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanți rezultați din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat.
  • Din rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii orașelor mari și respectiv, 2% din locuitorii orașelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanți (>=3950 AU/ mL).
  • Cei care au trecut prin boală și s-au și vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanți în proporție de peste 80%.
  • 84% din populația orașelor mari și 79% din cea a orașelor mici, persoane care au trecut prin boală și s-au și vaccinat, au dobândit un titru de anticorpi neutralizanți.

„Vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în fața acestui virus”

Specialiștii avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil și că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate și asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu crește rapid în următoarea perioadă.

„Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situația este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Știm deja că imunitatea naturală este limitată, mai ales în cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme ușoare de boală, unde proporția celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparație cu cei care au avut forme severe de boală.

Așadar, faptul că ai trecut prin boală nu reprezintă o certitudine a imunității, cu atât mai puțin în fața noilor tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt și în țara noastră și cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada imediat următoare.

De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în fața acestui virus, iar dacă nu creștem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, începând cu luna august, spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei“, a  declarat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.

Imunizarea colectivă în mediul urban din România este de peste 60%”

Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluție majoră a ratei de imunizare, având în vedere că în luna mai a anului trecut noi, MedLife, anunțam, în premieră, că imunitatea populației din România la COVID-19 este sub 2%.

Mai mult, dacă extrapolăm datele și luăm în calcul și mediul rural, probabil, discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală, ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm.

Studiile referitoare la tulpina Delta, arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obținută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în fața noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecțioase.

Soluția e una singură: vaccinarea. (..) Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem șansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiții și turism”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel