Sari la conținut

STUDIU: Unele persoane pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2. Cum știi dacă te afli printre ele?

mutațiile
Mihai Craiu, despre mutatiile virusului SARS-CoV-2

Un nou studiu din cadrul Universității din Florida Centrală a identificat posibile trăsături fizice ce pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2.

Potrivit sciencedaily.com, specialiștii de la Departamentul de Mecanică și Inginerie Aerospațială au efectuat un studiu ce vizează modul de răspândire al virusurilor. Cercetătorii au simulat cum trăsăturile fizice pot influența modul în care unele persoane strănută. Cu ajutorul simulării, ei au descoperit că unele persoane pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2.

Cine este predispus?

Trăsăturile care facilitează eliberarea particulelor virale prin strănut includ un nas înfundat sau o dantură completă. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(CDC) , modalitatea principală prin care oamenii se infectează cu virusul SARS-CoV-2 este expunerea la particulele virale. O persoană infectată transmite aceste particule prin strănut și tuse, eliminându-le în aer. De aici, sunt preluate de persoanele sănătoase prin inhalare.

Anumite informații, precum distanțele parcurse de particule după eliminare, pot ajuta specialiștii să înțeleagă mai bine procesul de transmitere.

Spre exemplu, atunci când persoanele strănută sau suflă nasul într-un șervețel, viteza și distanța la care ajung particulele se diminuează semnificativ.

În cazul în care o persoană are nasul înfundat, viteza cu care particulele sunt eliminate crește considerabil. Acest lucru este cauzat de blocarea spațiului dintre nas și gură, ceea ce nu permite strănutului să se disperseze în interiorul corpului.

De asemenea, dinții diminuează spațiul prin care iese strănutul. Asta determină viteza amplificată cu care strănutul este eliminat, făcându-l să parcurgă o distanță mult mai mare.

Pe lângă aceste două trăsături, compoziția salivei a jucat un rol important în modul de transmitere al particulelor.  Se pare că saliva cu o compoziție mai subțire avea mai multe șanse de a se răspândi pe distanțe mai mari. Saliva mai densă ajungea repede pe podea, ceea ce înseamnă că nu reprezenta un risc crescut de transmitere.

Acest studiu subliniază importanța distanțării sociale. De asemenea, cercetarea indică rapiditatea cu care virusul se poate transmite de la persoană la persoană. Aceste informații, cred specialiștii, sunt esențiale după ce s-a descoperit că noua mutație este mult mai contagioasă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel