Sari la conținut

Studiu: Ficatul are potențialul de a funcționa mai mult de 100 de ani

Studiu: Ficatul are potențialul de a funcționa mai mult de 100 de ani.

Există un subansamblu mic, dar în creștere, de ficat, organe care au fost transplantate și au o vârstă cumulată de peste 100 de ani, au spus cercetătorii. Oamenii de știință au studiat acești ficați pentru a identifica caracteristicile pentru a determina de ce aceste organe sunt atât de rezistente, deschizând calea pentru a lua în considerare o potențială utilizare extinsă a donatorilor de ficat mai în vârstă.

„Ficații sunt organe incredibil de rezistente”, a spus autorul principal al studiului, Yash Kadakia, de la Centrul Medical Southwestern de la Universitatea din Texas (UT), Dallas.

„Folosim donatori mai în vârstă, avem tehnici chirurgicale mai bune, avem progrese în imunosupresie și avem o potrivire mai bună a factorilor donator și receptor. Toate aceste lucruri ne permit să avem rezultate mai bune”, a adăugat Kadakia.

Studiu: Ficatul are potențialul de a funcționa mai mult de 100 de ani

Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Forumul științific al Congresului Clinic 2022 al Colegiului American de Chirurgii (ACS). Echipa a folosit STARfile-ul United Network for Organ Sharing (UNOS) pentru a identifica ficații care aveau o vârstă cumulată (vârsta inițială totală la transplant plus supraviețuirea post-transplant) de cel puțin 100 de ani.

Din cei 253.406 de ficați transplantați în perioada 1990-2022, 25 de ficați au îndeplinit criteriile de a fi centurion – cei cu o vârstă cumulată de peste 100 de ani.

„Ne-am uitat la supraviețuirea înainte de transplant – în esență, vârsta donatorului – precum și cât de mult a supraviețuit ficatul la primitor”, a spus Kadakia. „Am stratificat aceste organe remarcabile cu o supraviețuire de peste 100 de ani și am identificat factorii donatori, factorii receptori și factorii de transplant implicați în crearea acestei combinații unice în care ficatul a putut trăi până la 100 de ani”, a adăugat Kadakia.

Pentru acești ficați centurion, vârsta medie a donatorului a fost semnificativ mai mare, 84,7 ani, comparativ cu 38,5 ani pentru transplanturile de ficat non-centurion.

Cercetătorii au observat că, pentru ca un ficat să ajungă la 100 de ani, se așteptau să găsească o vârstă medie a donatorului mai în vârstă și donatori mai sănătoși. În special, donatorii din grupul centurionilor au avut o incidență mai mică a diabetului și mai puține infecții ale donatorilor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: