Sari la conținut

Substanță periculoasă în aproape toate medicamentele de răceală și gripă. Dr. Sandra Alexiu: Risc de afectări cerebrale serioase

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente pentru răceală pe bază de pseudoefedrină, precum Actifed și Nurofen Rhume, au fost interzise în Franța fără prescripție medicală din cauza riscurilor asociate

Dr. Sandra Alexiu, semnal de alarmă la o substanță periculoasă în aproape toate medicamentele de răceală și gripă. Risc de afectări cerebrale serioase.

Tot mai mulți speciliști din domeniul sănătății atrg atenția că CNA ar trebui să sancționeze mai serios reclamele la medicamente, farmacii și clinici care apar la televizor.

Potrivit unei atenționări transmise de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a fost raportat un număr mic de cazuri de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) în asociere cu utilizarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și la cei cu insuficiență renală/boală renală acută sau cronică severă, deoarece aceste afecțiuni cresc riscurile de apariție a PRES și RCVS.

Simptomele PRES și RCVS includ cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere.

„Pacienții trebuie sfătuiți să oprească imediat utilizarea acestor medicamente și să solicite asistență medicală, dacă apar semne sau simptome de PRES sau RCVS”, se arată în comunicat.

Sandra Alexiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Sandra Alexiu: Substanță periculoasă care se găsește în aproape toate medicamentele de răceală și gripă

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, explică, într-o postare pe Facebook, de ce această substanță este atât de periculoasă și trage un semnal de larmă cu privire la consumul de medicamente fără acordul medicului.

„E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede…

Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme!! Am avut pacienți care luau și Xrăceală și gripă și Xsinus și X-max și X-vex și alte minunății pe care LE VĂD ZILNIC LA TELEVIZOR ÎN RECLAME!!! Da, e vorba de bani, bani mulți, reclamele la medicamente la TV sunt sume importante.

La fel și pastile de supt, 3-4 feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă!

Lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă

Pacienților mei le repet cu multă răbdare de fiecare dată aceleași poezii învățate din bătrâni, că o răceală obișnuită trece în șapte zile dacă te duci la medic și într-o săptămână dacă NU te duci la medic și că lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă.

E greu să concurezi cu niște clipuri colorate care promit marea și sarea, practic nici nu mai trebuie să treci pe la medic dacă ai constipație, răceală, frisoane, chalazion, „ți-e frig și-ai strănutat”, probleme de potență, rinită, inflamație a mucoasei nazale, ficat gras, ficat obosit, probleme de memorie, concentrare și capacitate de învățare, ochi uscati și obosiți (picături fără conservanți care pot fi folosite un an), energie pentru întreaga zi, scăderea colesterolului cu doar câțiva lei și cincizeci de bănuți (astea s-au derulat adineauri într-un calup publicitar la TELEVIZIUNEA NAȚIONALĂ)…

Pseudoefedrina, periculoasă pentru pacienții cu boli de inimă și rinichi

Iată, principala substanță care se găsește în medicamentele de „răceală și gripă”, PSEUDOEFEDRINA, vine cu atenționări importante!

Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase.

Nu vă mai spun câte prostii băgăm în copii, din disperarea de a ii trimite mai repede la școală, în ochi, nas, urechi, supozitoare și desigur un telefon în mână. De fapt ar trebui să le curețe năsucurile pline și să le dea să bea cu paiul limonadă de casă și să umfle baloane, să le facă duș dacă au febră, să aerisească bine camera și să le gătească supă de aripi de curcan „, a scris dr. Sandra Alexiu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel