Sari la conținut

Super-aliment deosebit de benefic pentru sănătate: lupta împotriva cancerului!

Super-aliment deosebit de benefic pentru sănătate: lupta împotriva cancerului!

Tahini este un aliment foarte nutritiv obținut din pudră de susan prăjit. Este o pastă grasă cu o textură de unt, bogată în grăsimi polinesaturate, care este un ingredient de bază al halva și hummus.

Deși consumul crește în timpul perioadelor de post, deoarece este o sursă ideală de proteine vegetale, adevărații săi adepți știu că este un super-aliment deosebit de benefic pentru sănătate.

Face parte integrantă din alimentația zilnică a țărilor din Orientul Mijlociu, în timp ce în bucătăria indiană și grecească este des folosit.

Valoarea nutritivă

O lingură de tahini conține:

  • 89 calorii
  • 3,18 g de carbohidrați
  • 2,55 g de proteine
  • 8,06g de grăsimi, din care 7g de grăsimi polinesaturate
  • 1,4 g de fibre
  • 0,07 g de zaharuri

De asemenea, conține:

  • Calciu
  • Fier
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Potasiu Mangan
  • Sodiu
  • Zinc

Vitamine

  • Vitamina A
  • Vitamina B1 (tiamină)
  • Vitamina B2 (riboflavină)
  • Vitamina B3 (Niacina)
  • Vitamina B5 (Acid pantoteic)
  • Vitamina B6
  • Vitamina B9 (Acid folic)
    Vitamina B12
  • Vitamina E

Beneficii semnificative pentru sănătate

Nu există nicio îndoială că tahini este un aliment cu beneficii semnificative pentru sănătate, oferindu-ne energie pentru a ne continua ziua. Valoarea sa nutritivă îl face un „aliment scut” împotriva bolilor de inimă, a bolii Alzheimer, a cataractei și a diabetului. Este bogat în grăsimi polinesaturate și Ω3 care ajută la reducerea colesterolului.

Super-alimente în lupta împotriva cancerului. Ajută și la reducerea tensiunii arteriale

În plus, în comparație cu alte fructe cu coajă lemnoasă, are un conținut mai mare de fitosteroli, motiv pentru care contribuie eficient la prevenirea cancerului. În același timp, conținutul său ridicat de minerale ajută la reducerea tensiunii arteriale.

Bună funcționare a inimii

După cum am menționat, tahini este pulpa din susan, deci conține toate ingredientele sale principale. Printre acestea se numără sesamina și sesamolul, care aparțin lignanilor, iar acestea sunt substanțe cu activitate antioxidantă care ne protejează sistemul imunitar.

Scade colesterolul rău

Mai exact, cercetările au dovedit că persoanele care au consumat zilnic 40 de grame de tahini și-au scăzut colesterolul „rău” LDL cu până la 9%, în timp ce, imediat ce au revenit la dieta normală, acesta a revenit la valoarea inițială, potrivit Pro News.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece, deși tahini este bogat în grăsimi, doar 12% din această cantitate corespunde grăsimilor saturate, care sunt dăunătoare sănătății.

Dimpotrivă, restul de 78% sunt grăsimi polinesaturate, care au un efect pozitiv asupra funcționării inimii. Prin urmare, includerea sa în dieta noastră zilnică contribuie la reducerea colesterolului și la reducerea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Prevenirea cancerului

În plus, lignanii sunt direct legați de prevenirea cancerului. Ca fitoestrogeni, ei conțin antioxidanți și neutralizează radicalii liberi, care sunt dăunători pentru organism. În plus, tahini este bogat în vitamina E, care este cunoscută pentru efectul său anticancerigen. O lingură pe zi la micul dejun este suficientă pentru a deveni cel mai bun aliat al nostru.

Îmbunătățirea sănătății scheletului

Este adevărat că tahini este bogat în minerale, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Deși am asociat cu toții oasele puternice cu calciul, cheia sănătății scheletului este magneziul. O lingură de tahini ne oferă ¼ din cantitatea zilnică necesară de magneziu, care contribuie la o mai bună absorbție a mineralelor de către organism. În același timp, este asociat cu o creștere a densității osoase și cu o reducere a riscului de osteoporoză la femeile aflate la postmenopauză. De asemenea, potrivit unui studiu realizat în rândul persoanelor care suferă de osteoartrită, cei care au consumat 2 linguri de tahini zilnic au avut mai puține dureri și efecte secundare la principala substanță din tratament, glucozamina.

Alte beneficii

Includerea unei porții de 40 g de tahini în dieta noastră:

Include proteine de mare valoare nutritivă, din aceeași clasă cu proteinele animale.
Contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, deoarece este bogat în fibre vegetale.
Întărește sistemul imunitar, datorită zincului și potasiului.
Energizează organismul înainte sau după un antrenament intens.
Crește hematocritul și rezervele de fier (feritină).
Are un indice glicemic scăzut, iar consumul său este recomandat diabeticilor.

Adăugați tahini în dieta dvs. ușor și simplu

Cu toții avem tendința de a include tahini în dieta noastră în timpul Postului Mare și, în general, în perioadele de post, în care căutăm alimente care să ne mențină puternici. Acesta se regăsește ca ingredient principal în tradiționala halva, dar și în hummusul libanez, un sos cremos făcut din tahini, năut și ulei de măsline. Acum îl puteți găsi pe piață în diverse variante, fie cu miere, fie cu cacao, și chiar cu praline de alune!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel