Sari la conținut

Super alimente pentru o inimă sănătoasă

Chiar dacă decesele cauzate de bolile de inimă au mai scăzut în ultimii ani, totuşi acestea rămân principala cauză de deces din lume. Vestea bună e că putem preveni afecţiunile cardiovasculare cu ajutorul unor gesturi simple, precum introducerea următoarelor alimente în dietă:

Somon
Foarte bogat în acizi graşi omega 3 somonul poate reduce tensiunea arterială şi previne formarea cheagurilor de sânge. Consumă două porţii pe săptămână, e suficient pentru a reduce riscul de atac de cord cu o treime.

„Somonul contine astaxantina, un antioxidant foarte puternic”, sustine cardiologul Stephen T. Sinatra, autorul lucrarii autorul lucrarii „Cum sa-ti scazi tensiunea arteriala in opt saptamani”. Ai grija insa cand pleci la cumparaturi sa alegi doar somon salbatic si nu peste din crescatorii care poate contine pesticide, insecticide si metale grele.

Nu iti place somonul? Alege alte tipuri de peste gras: ton, macrou, hering, sardine.

Ulei de masline
Acesta abunda in grasimi monosaturate care scad nivelul colesterolului nesanatos si reduc riscul de boli cardiace.

Conform expertilor, rata mortalitatii in urma bolilor de inima la greci este destul de scazuta cu toate ca sunt predispusi la un nivel ridicat de  colesterol. Explicatia? Dieta lor este concentrata tocmai pe alimente bogate in grasimi sanatoase, care protejeaza inima. Alege uleiul de masline extra-virgin (pentru ca este cel mai putin supus procesarii) si utilizeaza-l inclusiv la gatit, in loc de unt.

Soia
Soia poate reduce nivelul colesterolului si, intrucat e saraca in grasimi saturate, reprezinta o sursa excelenta de proteine slabe numai bune pentru o dieta benefica pentru cord. Cauta acele surse naturale de soia, precum edamame (soia verde) sau branza tofu organica. Atentie mare insa la unele sortimente procesate: unele pot contine o cantitate prea mare de sare care creste tensiunea arteriala. Retine si laptele de soia cu care poti inlocui uneori laptele de origine animala.

Ovaz

Este bogat in acizi grasi Omega 3 si potasiu, are multe fibre si reduce colesterolul. Incepe ziua cu un mic dejun bogat in cereale!

Nucile, alunele, migdalele

Conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului.

Fructele de pădure

Efectele benefice ale acestor fructe se datorează conţinutului crescut de flavonoide, compuşi polifenolici care acţionează ca antioxidanţi, antiinflamatorii, antitumorale şi antivirale.  Conform unui studiu apărut în publicația medicală „Circulation”, flavonoidele pot preveni apariţia bolilor de inimă contribuind la dilatarea vaselor de sânge şi împiedicând formarea plăcilor care cauzează blocaje la nivelul arterelor coronariene şi accidente cardiovasculare.

Spanacul

Spanacul are multe vitamine şi minerale care protejează organismul de afecţiuni cardiace. Puteţi să-l folosiţi după ce l-aţi ţinut congelat în frigider, dar este mult mai bun proaspăt

Legumele

O porție de fasole pe zi poate reduce colesterolul cu până la 10%. Fibrele pe care le conține sunt protectorul principal. De asemenea, fasolea conține compuși care pot reduce cheagurile de sânge și îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge.

Avocado

Bogat in grasimi mononesaturate, avocado ajută la scăderea colesterolului rău, crescând nivelul celui bun. În plus, avocado mărește absorbția de alte carotenoide, în special betacarotenul și licopenul, esențiale pentru o inimă sănătoasă.

Semințele

Năutul conține acizi polinesaturați, un adevărat scut al inimii. O dovedește un studiu publicat în 2008, în Jurnalul Asociației Dietetice Americane, ai căror participanți au consumat săptămânal 700 de grame de năut, timp de aproximativ două luni. La finalul experimentului, aveau nivelul colesterolul redus și implicit mai puține șanse de a se îmbolnăvi de inimă.

Ciocolată neagră

Bogată în resveratrol şi fenoli(flavonoizi), reglează presiunea arterială. Alegeţi sortimentele cu peste 70% conţinut de cacao

 

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel