Sari la conținut

Supliment alimentar salvator pentru pacienții cu ficatul gras. Descoperirea oamenilor de știință

Boala ficatului gras
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratament pentru boala ficatului gras

Supliment alimentar salvator pentru pacienții cu ficatul gras. Un studiu sugerează un potențial supliment alimentar pentru prevenirea bolii hepatice grase nealcoolice, subliniind rolul protector al fosfolipidelor împotriva acumulării de grăsime hepatică.

Cercetări de lungă durată efectuate de Duke-NUS Medical School asupra proteinei transportoare de omega-3 Mfsd2a au arătat că aceasta joacă un rol cheie într-un mecanism specific care împiedică ficatul să stocheze prea multe grăsimi din alimente.

Supliment alimentar salvator pentru pacienții cu ficatul gras

Studiul realizat de Duke-NUS și colaboratorii de la Spitalul General din Singapore (SGH), și publicat în Journal of Clinical Investigation, semnalează posibilitatea ca un supliment alimentar să poată fi dezvoltat pentru a ajuta la prevenirea bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD).

Consumul prea mult de alimente grase crește riscul multor probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, obezitate, diabet și NAFLD. Excesul de grăsime care se acumulează în ficat în timpul apariției de ficat gras duce la inflamație și deteriorare progresivă și cicatrizare, numită ciroză hepatică.

Un tip de grăsime numit fosfolipide este esențial pentru formarea membranelor celulare și de fapt protejează ficatul împotriva efectelor nocive ale grăsimilor alimentare.

Echipa s-a angajat în studii folosind mostre preclinice și izolate de ficat uman. Ei s-au concentrat pe efectul unei varietăți de măsuri care au modificat activitatea Mfsd2a și absorbția acesteia de lipide specifice.

„Descoperirile noastre arată că lipidele LPC, în special cele care conțin acizi grași polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-3 DHA, ar putea deveni un mijloc de prevenire pe termen lung a NAFLD”, a spus dr. George Goh, consultant senior la SGH și unul dintre colaboratorii studiului.

„Studiul nostru este primul care sugerează potențialul suplimentelor alimentare cu LPC în protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de o dietă bogată în grăsimi.”

Cercetătorii au observat că ficatul are o cerere semnificativă de fosfolipide în general, care crește atunci când este provocat cu alimente grase. Boala ficatului gras durează ani să se dezvolte și poate evolua spre steatohepatită non-alcoolică și ciroză, astfel încât suplimentele luate în acea perioadă ar putea oferi protecție.

„Studiul nostru subliniază importanța adoptării unei abordări proactive pentru a menține ficatul sănătos”, a spus profesorul David Silver, autorul principal al studiului și director adjunct al Programului CVMD. „Supranutriția cu alimente grase poate provoca boli cardiovasculare, obezitate, diabet și NAFLD. Prevalența NAFLD este de o importanță majoră pentru populația generală, care devine din ce în ce mai conștientă de această problemă.”

Deoarece descoperirea marchează o dezvoltare semnificativă în căutarea unei modalități de a proteja funcția hepatică de o boală care afectează un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume, echipa de cercetare Duke-NUS intenționează acum să întreprindă studii clinice riguroase cu colaboratorii lor de la SGH pentru a testa dacă suplimentarea cu LPC poate îmbunătăți cu adevărat rezultatele la pacienții cu ficat gras.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel