Sari la conținut

Suplimentul alimentar ieftin care scade riscul de demență

Imagine creată cu AI

Suplimentul alimentar ieftin care scade riscul de demență. Recent, specialiștii în nutriție au evidențiat că sănătatea intestinului și sănătatea creierului pot fi îmbunătățite prin administrarea unor suplimente. Ultimele cercetări sugerează că un supliment de fibre ar putea fi benefic pentru îmbunătățirea funcției creierului la adulții în vârstă.

Un studiu publicat în revista Nature Communications a investigat impactul fibrelor asupra sănătății creierului. Cercetătorii au implicat 36 de perechi de gemeni – 72 de indivizi în total – cu vârsta peste 60 de ani. Fiecare pereche de gemeni a primit fie un placebo, fie un supliment de fibre de 7,5 grame (specificat în studiu ca fiind un prebiotic, adică un tip de fibră care hrănește bacteriile benefice, numite probiotice, din intestin) în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, conform prevention.com.

În plus, toți participanții au efectuat exerciții de rezistență și au consumat zilnic un supliment de proteine pe durata întregului studiu.

După 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit că suplimentul prebiotic a dus la schimbări semnificative în microbiomul intestinal al participanților. În special, participanții care au luat suplimentul au văzut o creștere semnificativă a numărului de bacterii benefice, numite Bifidobacteria, în intestinul lor.

În doar 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit că cei care luau suplimente de fibre aveau performanțe mai bune la testele de evaluare a funcției creierului, inclusiv testul de învățare „Paired Associates”, care este o evaluare cheie pentru boala Alzheimer precoce, împreună cu testele de timp de reacție și viteza de procesare.

Cum afectează bacteriile intestinale performanța cognitivă

Creierul și intestinul își trimit mesaje unul altuia care se pot influența pozitiv sau negativ unul pe celălalt, spune Melissa Prest, purtătorul de cuvânt al „Academiei de Nutriție și Dietetică” din SUA. „Când microbiomul nostru intestinal este perturbat, poate duce la diferite tulburări neurologice, cum ar fi demența”, notează ea.

Acest lucru se datorează faptului că creierul funcționează cel mai bine într-un mediu fără inflamații și fără toxine care sunt atât produse, cât și curățate de organism.

Cercetările au descoperit că persoanele care consumă cantități mai mari de fibre alimentare au mai puține șanse de a dezvolta demență, spune Prest.

Mai precis, cercetările susțin că un plan alimentar bogat în fibre (cum ar fi dietele mediteraneene, MIND și DASH ) poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv și a demenței, spune Keri Gans, dietetician înregistrat și autorul cărții The Small Change Diet. Totuși, rețineți că prevenirea demenței necesită folosirea creierului pe tot parcursul vieții, menținerea unui corp sănătos și evitarea obiceiurilor care dăunează creierului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel