Sari la conținut

Țara în care cazurile de sifilis sunt în creștere. Află care sunt semnele și complicațiile bolii

Simptome sifilis
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomele si complicatiile sifilisului

Cazurile de sifilis sunt în creștere. Rata sifilisului a crescut aproape în fiecare an în toate regiunile S.U.A. și în cadrul tuturor grupelor de vârstă, după un minim istoric în 2000 și 2001. Au fost 176.713 cazuri noi de sifilis în 2021.

Mississippi a raportat o creștere uimitoare cu 1000% a spitalizărilor copiilor din cauza transmiterii congenitale a bolii din 2016. Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că din cei 367 de sugari internați cu sifilis congenital în Mississippi, 97,6% erau nou-născuți. Peste 70% dintre ei erau afro-americani, iar 58,0% erau rezidenți ai județelor neurbane.

Sifilisul este o infecție bacteriană cu transmitere sexuală care începe de obicei ca răni la nivelul organelor genitale, rectului sau gurii. Infecția se răspândește atunci când o persoană intră în contact direct cu rănile, cunoscute sub numele de șancru, în timpul sexului vaginal, anal sau oral. Perioada medie de incubație sau timpul dintre contractarea bacteriei și primele simptome este de 21 de zile.

Femeile însărcinate cu sifilis pot transmite infecția copilului nenăscut prin placentă sau în timpul nașterii. Afecțiunea se numește sifilis congenital.

Semne de sifilis

Semnele sifilisului depind de stadiul infecției. Progresia bolii durează săptămâni, luni sau chiar ani.

1. Sifilisul preliminar este prima etapă a infecției, în timpul căreia apar multiple șancre nedureroase, ferme și rotunde la locurile în care bacteriile intră în organism. Leziunile pot dura trei până la șase săptămâni și pot trece la următoarea etapă dacă pacientul nu urmează tratament.

2. Sifilis secundar – În această etapă apar erupții cutanate pe una sau mai multe zone ale corpului. Ele pot să nu fie mâncărimi și pot arăta ca pete aspre, maronii-roșiatice atunci când apare pe palma mâinilor și pe fundul picioarelor.

Pacienții pot prezenta, de asemenea, simptome precum:

  • febră,
  • dureri de cap,
  • scădere în greutate,
  • dureri musculare,
  • căderea netedă a părului,
  • dureri în gât,
  • ganglioni limfatici umflați,
  • oboseală.

Simptomele pot dispărea chiar și fără tratament, dar duce la progresia bolii la etapa următoare.

3. Stadiul latent – Este perioada fără semne care poate dura mulți ani. Uneori, simptomele nu revin niciodată după stadiul latent, dar boala poate progresa și în stadiul terțiar.

4. Stadiul terțiar – Infecția nu este contagioasă în acest stadiu, dar începe să afecteze organele și poate deveni fatală. Aproximativ 15% până la 30% dintre persoanele cu sifilis intră în complicații, atunci când infecția este lăsată netratată. Câteva dintre complicațiile comune ale bolii sunt:

  • modificările vederii,
  • amorțeala,
  • demența,
  • problemele cu controlul muscular.

Complicații în sarcină

Sifilisul netratat poate provoca complicații în timpul sarcinii, inclusiv avort spontan, nașterea de copii moirți, întârzieri în dezvoltare, probleme nervoase care cauzează orbire sau surditate, meningită și convulsii la nou-născuți.

Riscul de naștere mortii este de 40% în cazurile de sifilis netratat. Sugarii cu sifilis congenital sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de a dezvolta erupții cutanate, leziuni ale oaselor, anemie severă, mărirea ficatului și a splinei și icter.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel