Sari la conținut

Te doare capul la aceeași oră, în fiecare zi? Iată de ce

migrene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adevărata diferență între migrene și dureri de cap sinusale

Te doare capul la aceeași oră, în fiecare zi? Pentru majoritatea persoanelor care suferă de dureri de cap în fiecare zi, de cele mai multe ori durerea începe în aceeași perioadă a zilei.

Potrivit experților în sănătate, aceste tipuri de dureri de cap, cunoscute sub numele de cefalee de tip cluster, afectează milioane de oameni din întreaga lume și provoacă afecțiuni episodice dureroase, care uneori depășesc nivelurile de toleranță.

Cunoscute și sub denumirea de histamine sau migrene roșii, durerile de cap care apar de obicei în același moment al zilei sunt frecvente atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor și afectează de obicei persoanele aflate în adolescență sau în anii mijlocii.

Cei care suferă de aceste dureri de cap spun că sunt severe și invalidante și își descriu durerea ca arsură, străpungătoare sau pulsantă.

De ce te doare capul la aceeași oră, în fiecare zi?

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, există o legătură puternică între ritmul circadian al corpului și durerile de cap. Cercetătorii spun că este legat de cortizol și melatonină – doi hormoni care afectează somnul.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 71% dintre participanți au experimentat dureri de cap recurente în grupe la orele târzii ale nopții sau dimineața devreme, sugerând că acestea sunt legate de ceasul intern al corpului.

Dar cum poate somnul să declanșeze dureri de cap? Potrivit medicilor, durerile de cap sunt cauzate de o durere unilaterală acută, insuportabilă, care poate apărea fie o dată, fie de cel puțin șapte până la opt ori pe zi, dar mai ales în miezul nopții.

Mulți oameni care au dureri de cap după ce se trezesc dimineața au în mare parte niveluri mai mari de cortizol și niveluri mai scăzute de melatonină, ceea ce le perturbă programul de somn aproape zilnic.

Și deoarece atât cortizolul, cât și melatonina au cicluri opuse, dezechilibrul lor poate provoca somnolență în timpul zilei, pierderea concentrării și a vigilenței și dureri de cap.

În afară de asta, medicii spun că activitatea fizică, stresul și aportul crescut de cofeină pot afecta și acești doi hormoni circadieni importanți.

5 modalități de a îmbunătăți somnul și de a reduce durerile de cap

Dacă suferiți de dureri de cap la aceeași oră în fiecare zi, puteți lua următorii pași pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului:

  1. Orare consecvente ale mesei: Este important să mănânci cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de ora de somn și să o menții în fiecare zi.
  2. Expunerea la lumina de dimineață: Expunerea la lumina soarelui pentru a obține vitamina D naturală este extrem de importantă. Așadar, asigură-te că stai la soare pentru ceva timp după trezire.
  3. Reducerea timpului pe ecrane: Înainte de a merge la culcare, asigurați-vă că nu vă uitați la televizor, iPad sau telefon pentru o lungă perioadă de timp, deoarece expunerea îndelungată poate perturba calitatea somnului pe timp de noapte.
  4. Aranjați un mediu optim de somn: Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit, întunecat, relaxant și la o temperatură confortabilă.
  5. Evitați cafeaua: Evitați consumul de cofeină în preajma orei de somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel