marți, iunie 15, 2021

Dacă vă confruntați cu vânătăi ușoare, este posibil să aveți întrebări despre cauzele problemei și despre ce puteți face în legătură cu aceasta. Aflați ce rol joacă îmbătrânirea și când să consultați un

medic.

O altă vânătaie inestetică. Nu-ți amintești să te fi lovit de nimic, dar în ultima vreme parcă te învinețești frecvent. Este acest motiv de îngrijorare?

Vânătăile ușoare sunt frecvente odată cu vârsta. Deși majoritatea vânătăilor sunt inofensive și dispar fără tratament, vânătăile ușoare pot fi uneori semnul unei probleme mai grave.

De ce vânătăile ușoare sunt atât de frecvente la adulții în vârstă?

Cele mai multe vânătăi se formează atunci când vasele de sânge mici (capilare) lângă suprafața pielii sunt rupte de impactul unei lovituri sau a unei vătămări – adesea pe brațe sau picioare.

Când se întâmplă acest lucru, sângele se scurge din vase și apare inițial ca un semn negru-albastru. În cele din urmă, corpul tău reabsorbe sângele, iar semnul dispare.

În general, loviturile mai puternice provoacă vânătăi mai mari. Cu toate acestea, dacă vâ învinețiți ușor, o umflătură minoră – una pe care s-ar putea să nu o observați – poate duce la o vânătăi substanțiale.

Unele persoane – în special femeile – sunt mai predispuse la vânătăi decât bărbații. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta devine și mai subțire și pierde o parte din stratul gras protector

care te ajută să-ți amortizeze vasele de sânge de la rănire.

Medicamentele și suplimentele pot contribui la vânătăi ușoare?

Aspirina, medicamentele anticoagulante și agenții antiplachetari reduc capacitatea sângelui de a se coagula. Antibioticele ar putea fi, de asemenea, asociate cu probleme de coagulare. Ca rezultat, sângerarea cauzată de leziuni capilare poate dura mai mult decât de obicei pentru a opri – ceea ce permite scurgerea a suficient sânge pentru a provoca o vânătaie mai mare.

Corticosteroizii topici și sistemici – care pot fi utilizați pentru tratarea diferitelor

afecțiuni, inclusiv alergii, astm și eczeme – îți fac pielea să se subțire, facilitând vânătăile. Anumite suplimente alimentare, cum ar fi ginkgo, pot, de asemenea, crește riscul de vânătăi datorită efectului de subțiere a sângelui.

Când indică vânătăile ușoare o problemă mai gravă?

Învinețirea ușoară indică uneori o afecțiune gravă, cum ar fi o problemă de coagulare a sângelui sau o boală a sângelui. Consultați-vă medicul dacă:

  • Aveți vânătăi mari, frecvente, mai ales dacă apar vânătăi pe trunchi, spate sau față sau par să se dezvolte fără motive cunoscute
  • Aveți vânătăi ușoare

    și antecedente de sângerări semnificative, cum ar fi în timpul unei proceduri chirurgicale

  • Apar brusc vânătăile, mai ales dacă ați început recent un nou medicament
  • Aveți un istoric familial de vânătăi ușoare sau sângerări

Aceste semne și simptome pot indica:

  • Niveluri scăzute ale componentelor sanguine care îl ajută să se coaguleze după rănire (trombocite)
  • Trombocite care funcționează anormal
  • Probleme cu proteinele care ajută la formarea cheagului de sânge

Ultimele stiri

Parteneri